3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Avea sektörde hızlı büyüyor

2008 yılında yüzde 25 büyüme hedefleyen Avea'nın, sektörün de üzerinde büyüyerek, hedefi tutturma yolunda hızla ilerlediği bildirildi.


Avea Üst Yöneticisi (CEO) Cüneyt Türktan, yaptığı açıklamada, Avea'nın, 2005 yılından sonra yeni yapılanma süreciyle hızla büyümeye başladığını, bu büyümesini 2006 ve 2007 yıllarında da sürdürdüğünü belirtti. Ana gelirleri artan Avea'nın, Genpa ve KVK'yı geçerek bilişim sektöründe 6.'lıktan 4.'lüğe yükseldiğini ifade eden Türktan, "Büyümeyi hem ciroda yakaladık hem de abone sayısında. Özellikle operasyonel karlılığın artmasıyla da operasyonel verimliliği yakaladık. 2006-2007 sonu hedeflerimizi yakaladık, hatta bu sene de ilk yarı hedeflerimizi yakaladık. Bu sene sonu için de hedeflerimizi yakalayarak yolumuza devam etmek istiyoruz" dedi.
Yılın ilk 6 aylık döneminde piyasa yüzde 4 büyürken, Avea'nın yüzde 10 büyüme sağladığını vurgulayan Türktan, "Geçen yıl koyduğumuz yüzde 25'lik büyüme hedefi, aynen bu sene için de devam ediyor. Hem gelirlerimizde hem de abone sayısında yüzde 25'lik büyüme hedefliyoruz. Sektörel büyümenin de önünde büyüyoruz" diye konuştu.


2 yıldır piyasanın üstünde gelir ve abone büyümesi sağladıklarının altını çizen Türktan, şunları kaydetti:


"Ağustos sonu itibariyle 11.5 milyon abonemiz var ve piyasa da 63 milyon aboneye ulaştı. Bu nüfus değil, abone sayısı. Avea, gerçek fiyatla en fazla konuşturan operatör. Birinci yarı yıla baktığımız zaman abone başı gelirimiz 15.8 YTL. Yine birinci yarı yılda 177 dakika konuşturmuşuz abonelerimizi. İkinci çeyrekte 16 YTL'ye konuşturmuşuz abone başı ve 16 YTL'ye 181 dakika konuşturmuşuz ortalama. Vodafone 13.6 YTL'ye 133 dakika, lider operatör Turkcell 18.5 YTL'ye 93 dakika konuşturuyor ortalama. Biz her zaman diyoruz ki biz gerçekçi fiyatız ve rekabeti getirdik. Ucuz demiyoruz. Ucuzun kötü anlamı da vardır. Biz gerçek fiyata en kaliteli hizmeti sunan operatör olduk diyoruz. Bu rakamlar da onu gösteriyor zaten."
En önemli büyüme noktalarından birinin de veri kullanımı olduğuna işaret eden Türktan, "Data kullanımı şu anda SMS ağırlıklı kullanılıyor, ama 3. nesille birlikte data kullanımının artması bir data geliri de oluşturacak" ifadelerinde bulundu.
Avea CEO'su Türktan, genç bir nüfusa sahip Türkiye'de halen 10-15 milyonluk abone potansiyeli daha bulunduğunu kaydetti.


Şu anda 3 GSM operatörünün faaliyetini sürdürdüğü Türkiye'de 4. operatörün şansının çok az olduğunu da belirten Türktan, şunları kaydetti:


"4 tane lisans verilecek. Tabii 4. lisansın şansı ne olur? 4. lisansın şansı biraz zor. Ama eğer bununla ilgili kurallar konursa, 4. lisansı alan devam edebilir. Ama bugünün şartlarında 4. lisans alana bir ortam kalmayabilir. Zaten mevcut 3 operatör çok hızlı bir şekilde gerek pazar büyütme çalışmaları gerek yatırım çalışmaları yapıyor. Onun için 4.'ye yer zor. Yeter ki kurallar, yönetmelikler ona göre uygun hale getirilsin."

iha
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2008 Pazar 18:04:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?