3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Avşar Kürt değil, Türkmen asıllı

Araştırmacı Tarihçi Cezmi Yurtsever, kendisinin Kürt olduğunu açıklayan ünlü sanatçı Hülya Avşar'ın aşiretinin yaklaşık 500 yıl kadar Kozan Ovası Anavarza Kalesi eteklerinde yaşadığını ve Türkmen asıllı olduğunu söyledi.

Kozan'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 88. yıldönümü etkinlikler dolayısıyla Adnan Menderes Parkı'nda "Savaş Günleri ve Kozan'ın Tarihi Soyağacı" konulu fotoğraf sergisi açan Yurtsever, belgeler doğrultusunda, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandian'ın atalarının 1920'lerde Kozan'da yaşanan katliamlardan sorumlu olduğunu, Necmettin Erbakan'ın da Kozan kökenli olduğunu açıkladı.

Sergide ayrıca Kozan tarihinde iz bırakan ünlü insanların kökenleri hakkında da bilgiler yer veren Yurtsever, ünlü sanatçı Hülya Avşar'ın aşiretinin yaklaşık 500 yıl kadar Kozan Ovası Anavarza Kalesi eteklerinde yaşadığını ve Türkmen asıllı olduğunu söyledi.

Yurtsever, "Hülya Avşar 'Ben Kürdüm', açıklaması yaparak kökenlerini inkar etmiştir. Hülya Avşar'ın aşiretinin çadır kazıklarının yerleri bile Anavarza Kalesi'nin eteğindedir. Bu durumu 1851 yılında Fransa'dan Çukurova'ya gelen Langlois adındaki oryantalist gravür resmini bile çizmiştir. Sayın Hülya Avşar'ı atalarının yaşadığı Kozan'a ve Anavarza Kalesi'ne gelmeye davet ediyorum" diye konuştu. Serginin 3 gün boyuncu vatandaşlar tarafında gezilebileceği belirtildi.

 

.
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2008 Perşembe 13:47:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
umut akdvit IP: 88.247.37.xxx Tarih : 30.05.2008 08:34:54

hülya avşar nereli olursa olsun bize ne allah allah hülya avşar bize ekmekmi yediriyor bunun gibi insanlar toplumu yozlaştırdılar televizyonlarda bekaretin önemlimi değilmi diye tartışıyorlar hülya avraşın nereli olduğu bize hiç lazım değil sanki vatana büyük hizmetleri dokunmuş ta hayret birşey be