4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Aytaç Durak 20 yılda ilk kez yarışıyor

Adana’da herkes, ‘Uzun zamandır ilk kez bir seçim sonucunu merak ediyoruz. Aytaç Durak ilk kez yarışıyor’ diyor. 20 yıl başkanlık yapan ve bu kez MHP’den aday olan Durak’ın ‘az farkla’ da olsa kazanma şansı yüksek görünüyor

Adana’nın Kürkçüler beldesine bağlı Yürekli köyündeyiz. Bu köy şehrin en eski, en okur-yazar çıkarmış köyü. Fakat yolları hâlâ taştan, sokakları kırık dökük... Daha önemlisi çiftçilikle uğraşanı kalmamış. Dünyanın en bereketli toprakları üzerinde, ama 400 haneden çiftçilik yapanların sayısı sadece altı. Bütün gün kahvede oturan köylünün artık burasına gelmiş, bas bas bağırıyor: “Bir daha Ampul’e oy yok!”
O kahveye bir sandalye de biz çekiyoruz. Siniri tepesinde köylü amcalara, akranlara da aynen şunu diyoruz:
- Hiç inanmayız... 22 Temmuz’dan önce konuştuğumuz neredeyse bütün çiftçiler de böyle diyordu, sonra oralardan hep AKP 3-0 çıktı.
Özellikle yaşlı köylüler hiddetle, hep bir ağızdan itiraz ediyor:
“İlk dönemi iyiydi. 22 Temmuz’da belki bir umut da denmiş olabilir. Ama hele 2008, çiftçilerin en kötü yılı oldu. 430 liralık mısırı 280’e sattık ya; var mı bundan kötüsü? Biz artık usandık. Öyle usandık ki, bizim derdimizi yazmaya senin ne mürekkebin yeter ne de defterin...”
Derken kenarda daha sessiz duran başka bir yaşlı amca söze giriyor:
“Kızım sen bunlara bakma. Çoğunluk yine AKP’ye verir, en iyisi yine odur...”
- İyi de herkes kızgın!.. Siz niye “Çoğunluk AKP’ye verir” diyorsunuz?
Yaşlı köylü sakince yanıtlıyor:

“Çünkü akım öyle...”
- Peki Adana Büyükşehir’i kim alacak; onu da AKP mi?
(O açıktan AKP’li amca dahil hepsi birden) İlçelerde başka, ama Büyükşehir’de Aytaç Durak!
- Bıkmadınız mı hâlâ Durak’tan?
(Yine bir ağızdan) Yok, biz bir onu biliriz, onu isteriz.
AYTAÇ DURAK FENOMENİ: Adana’daki bu “Aytaç Durak” meselesi gerçekten enteresan. Büyükşehir Belediye Başkanı Durak’ın hakkında hem ayyuka çıkmayan iddia yok, hem de hâlâ çoğu yerde onun adı geçiyor. Konuştuğumuz Adana’nın en “anti-Durakçı” ve muteber yerel gazetecileri bile “Büyük bir falso vermez ya da diğer adaylar çok büyük bir açılım yapmazsa yine Durak seçilir” diyor. Biz de tam 17 yıl belediye meclis üyeliği, 20 yıl başkanlık yaptıktan sonra sekizinci kez MHP’den aday olan Durak’a soruyoruz:
- Bu kez korkmuyor musunuz?
Her seçimde heyecan vardır, ama yüzde 9 farkla ben kazanacağım.
- Ya 89’daki gibi kaybederseniz?
Tarih tekerrür eder; Adanalı üç ay sonra pişman olur.
- “Artık emekli edelim” derlerse?
Ben de onlara “Siz kaç kişisiniz?” derim.
Gelelim adı öne çıkan diğer iki büyükşehir belediye başkan adayına:
1- AKP’nin adayı Mehmet Ali Bilici eski ANAP milletvekili. Adana’dan üç kez seçim kazanmış. Tekstilci. Uzlaşmaya yatkın, sakin, merkezde biri. En büyük artısı iktidar partisinin adayı olması. Başbakan’ın miting rüzgarı, AKP’li vekillerin gayretleri hep onun hanesine yazıyor. En büyük eksisi ise şu: AKP tabanı da, Adanalı da, Bilici’yi kendine çok yakın bulmuyor, vekillik dönemini çok hayırla anmıyor.
2- CHP’nin adayı Ümit Özgümüş, Adana’nın eski sanayi odası başkanı. Tuttuğunu koparan bir tip. Adayları ısrarla canlı yayına çağıracak kadar kendine güvenli. Varoşlara çok rahat giriyor. Alevi. En büyük artısı proje ekibi. Neyi, kaça, nasıl yapacağını çok net ortaya koyuyor. En büyük eksisi ise CHP’de yaşanan karışıklık. Adı geç açıklandı, yarışa geç başladı.

Kürt ve Milli Görüş faktörü
KÜRT VE MİLLİ GÖRÜŞ FAKTÖRÜ: Adana’da seçim hesabını Kürtlere göre yapanlar bu kez yanılacak gibi. DTP İl Başkanı Hacer Taşarsu, üzerine basa basa “Tabanımız en zayıf yerde bile sadece DTP’li adaya oy verecek. Kimseyi desteklemiyoruz” diyor. Kaldı ki “Birlikte Başarabiliriz Platformu”nun ortak adayı, ünlü davaların avukatı Şiar Rişvanoğlu da hayli iddialı. Seçim kazanmayacak bile olsalar, sonucu etkileyecekleri kesin. Tıpkı SP gibi... SP’nin Büyükşehir adayı Sıtkı Cengil de Milli Görüşçülerin Adana’daki simge isimi.
KULİS NOTU: Adana’da, Bilici’ye en büyük desteği veren ismin Ömer Çelik olduğu, bir aydır kentte kamp kurduğu; uzun süredir geri plana çekilen Dengir Mir Mehmet Fırat’ın da özellikle son günlerde Durak’a fena yüklenmeye başladığı; Durak’ın MHP’yi pek anmadan seçim çalışması yapmasına ise tabanın kızdığı konuşuluyor.
VE TAHMİN: Adana’da herkes diyor ki “Uzun zamandır ilk kez bir seçim sonucunu merak ediyoruz. Durak ilk kez yarışıyor.” Sonucun “fotofiniş”le belli olacağını söyleyenler dahi var. Yani bu iki hafta kim daha çok asılırsa o alır, ama ille de bir isim yazacaksak biz Aytaç Durak diyoruz. İlçelere gelince Çukurova: Ya CHP ya MHP. Seyhan: AKP. Yüreğir: Ya CHP ya AKP. Sarıçam: AKP.

ADANA-MERSİN’DEN ORTAK SEÇİM İZLENİMİ
İstatistiklerde dahi “TR62 bölgesi” diye birlikte anılan Adana-Mersin’deki seçim gezimizde ortak bazı gözlemlerimiz oldu:
1- Her iki ilde de işsizlik hat safhada, ancak henüz bu seçimin konusu olabilmiş değil.
2- Her iki büyükşehir seçiminde de partiden çok, adaya oy verme eğilimi var.
3- Bakan Şahin’in “AKP’li belediyeye hizmet daha çok olur” lafı vatandaşın dilinde, ama etkilenmiyor, sadece kızıyorlar.
4- Heyecanla, çok inanarak “Ben AKP’liyim” diyen biriyle karşılaşmadık. Bununla birlikte Başbakan’ın karizmasını ve “Başka parti yok ki” cümlesini de hemen her yerde dinledik.
5- AKP bu seçimde hedeflediği gibi yüzde 50’lere çıkamaz, tersine bir miktar inerse, bize göre bunun başlıca sebebi MHP’liler, DTP’liler ve SP’liler olacak. Bu üç parti de kendi oyunu alacak gibi duruyor. Özellikle Kürtlerin AKP’den kopmaya başladığını gittiğimiz hemen her yerde duyduk.

Devrim Sevimay Milliyet
Yayın Tarihi : 18 Mart 2009 Çarşamba 23:47:18
Güncelleme :19 Mart 2009 Perşembe 00:21:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?