29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Babadan oğula ikinci kez hayat

DOĞUMUNDAN 4 ay sonra Akdeniz Anemisi (Talasemi) hastalığına yakalanan 6 yaşındaki Barış Sayın'a, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde babası Orhan Sayın'dan alınan kök hücre nakledildi. Babasının ikinci kez hayat verdiği Barış hızlı bir şekilde iyileşmeye başladı.


Adana'da oturan Sayın çiftinin, 6 yıl önce dünyaya gelen oğulları Barış, henüz 4 aylıkken sarılık hastalığı belirtileri gösterdi. Yapılan tetkikler sonucu Akdeniz Anemisi hastalığına yakalandığı belirlenen Barış'ın, vücudunda demir biriktiği de anlaşıldı. Barış ile elektrik teknisyeni olan babası Orhan Sayın'ın kök hücrelerinin nakil için uyumlu olduğu tespit edildi.

Babadan oğula kök hücre naklinin, Barış 5 yaşına geldiğinde yapılmasına karar veren doktorlar, bu konuda başarılı çalışmaları olan Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Çocuk Kök Hücre Transplantasyon Ünitesi'ne sevk etti. Barış'ın tedavisi sürerken, 1 yıl bekleyeceği nakil sırasına da kaydedildi. Kısa bir süre önce de Barış'a, babasından alınan kök hücre nakledildi. Ünitede nakil gerçekleştirilen 178'inci hasta olan Barış, kendisine ikinci kez yaşam veren babasına öpücüklerle teşekkür ederken, babası da tek çocuğunun sağlığına kavuşmasından duyduğu mutluluğu tarif edemeyeceğini söyledi.

PERSONEL YETERSİZLİĞİNDEN YAKINDI

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Akif Yeşilipek, geçen yıl Türkiye’de çocuklarda yapılan toplam nakil işleminin üçte 2'sine yakınını yaptıklarını ve yüzde 84 oranında başarı elde ettiklerini söyledi. Prof. Dr. Yeşilipek, son zamanlarda hasta sayısında hızlı bir artış meydana geldiğini belirterek, “Hasta kapasitesi bakımından Avrupa’daki en büyük merkezlerden biriyiz. Ancak personel sayısındaki yetersizlik nedeniyle henüz tam kapasite çalışamıyoruz. Özellikle hemşire sayımız yetersiz” dedi.


DHA
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2007 Salı 11:04:11
Güncelleme :24 Temmuz 2007 Salı 11:12:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?