3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

'Bağımsız Sinema Günleri' başladı

Adana'da, ABD Film Enstitüsü'nün 20/20 Projesi olan "Bağımsız Sinema Günleri" başladı.


Altın Koza ve Adana ABD Konsolosluğu'nun ortaklaşa düzenlediği "Bağımsız Sinema Günleri", Adana Kültür Sanat Merkezi'nde halka açık verilen bir kokteylle başladı.

Kokteyle 'Çatal' adlı filmin yönetmeni Chris Bowman ve 'Su Tanrıçası Faro' adlı filmin yönetmeni Salif Traore de katıldı. ABD'nin Adana Konsolosu Eric Green, etkinliğin düzenlenmesinde birçok kurumun ortak çaba gösterdiğine dikkat çekerek, bu adımların iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerini daha da geliştireceğini belirtti.


Çatal filminin ABD'li yönetmeni Chris Bowman, Türkiye'ye gelişi sırasında Amerikalı arkadaşlarının kendisini kıskandığını ifade ederek, "Dostlarım, 'Bizim vergilerimizle Türkiye'ye gidip hem baklava ve kebap yiyeceksiniz, hem de hamamda keseleneceksiniz' diye tepki gösterdi. Ben de 'Bu fikir benim değil. Ama ülkem için her şeyi yaparım' cevabını verdim." diye konuştu. Bowman, aile içindeki sorunlara değinen filminin Hollywood sisteminin dışında, daha özgün bir yapıda yapıldığını vurguladı.

ABD halkının günlük yaşantısına dair ipuçları veren filmin Türk izleyicilere bir fikir vermesi dileğinde bulunan Bowman, Adana'da aynı zaman Türk sinemasının çalışmaları hakkında bilgilenmeyi amaçladığını ifade etti.


"Su Tanrıçası Faro' isimli filmin yönetmeni Mali vatandaşı Salif Traore ise, Türkiye'ye farklı bir düşünceyle geldiğini söyleyerek, "Burada harika bir yaşantıyla karşılaştım" dedi. Filminde Afrika'daki insanların gelenek ve göreneklerine ışık tuttuğunu belirten Traore, düzenlenen etkinliğin iki ülke arasındaki diyaloğu artırması temennisinde bulundu.


Altın Koza Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Acevit de, organizasyonun, Türkiye'nin ABD ile yarım asrı bulan dostluk ilişkelerini daha da pekiştirdiğinin altını çizdi. Adana Sanat Konseyi Başkanı Haluk Uygur ise, geride kalan Çukurova Kitap ve Eğitim Fuarı'ndan sonra kentin yeni bir kültürel ve sanatsal girişime ev sahipliği yaptığını aktardı.


22-25 Ocak tarihleri arasında 2 seans halinde 5 film izleyici ile buluşacak. Filmlerden 3'ü ABD yapımı, biri İspanya-Venezüella, diğeri ise Fransa-Kanada-Mali-Burlina Faso ve Almanya ortak yapımı. Etkinliklerin açılışına katılan yönetmen Chris Bowman ve Salif Traore, 24 ve 25 Ocak tarihlerinde atölye çalışmalarına da katılacak.

İha
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2008 Çarşamba 03:52:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?