29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Bakan Çelik açılışa katıldı

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 9. Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali'nin açılışına katıldı. 

Festivale Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Adana Valisi İlhan Atış, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, AK Parti Adana Milletvekili Vahit Kirişçi, Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aytaç Durak, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, Adana Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgümüş, Devlet Tiyatrosu Genel Müdürü Vekili Mine Acar, VAKSA Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüsnü Paçacıoğlu, Devlet Sanatçısı ve Devlet Tiyatroları eski Genel Müdürü Bozkurt Kuluç ve çok sayıda sanatçı ve sanatsever katıldı. Açılışta yaptığı konuşmada Bakan Çelik, sanatın önemine değindi. "İnsanın insan olma özelliğini ortaya çıkaran kültür ve eğitimdir" diyen Bakan Çelik sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yeme, içme, korunma, barınma ve üreme gibi biyolojik özelliklerimiz gözönüne alındığı zaman insanın insan olma özelliğini ön plana çıkaran kültür ve eğitimdir. Cehaletle ilim, karanlık ile aydınlık arasındaki mesafe ancak kültür ve eğitimle katedilebilir. Dolayısıyle sadece maddi varlık olarak etten ve kemikten ibaret olmadığımızı anlamalıyız." 

Sanatın hayatın kaçınılmaz parçası olduğunu ve parçası olmak zorunda olduğunu kaydeden Çelik, "Aksi takdirde içinde yaşadığımız evren, hayat çok da olumlu olmaz. Sanat, hayatın ve evrenin şifrelerini çözmektir. Hergeçen gün renksiz ve ruhsuz ve şiirsiz bir hayatı yaşamaya itiliyoruz. Yunus Emre diyor ki, 'Bunca varlık varken, gitmez gönül darlığı." Evet varlıkla gönül darlığı bitmez. Hayatımızı daha anlamlı halie getirebilmek için bizim sadece etten ve kemikten ibaret olmadığımızı, gerçek anlamda bize insanlığımızı yaşatacak daha üst değerlere, sanata ihtiyacımız var" diye konuştu. 

Bakan Çelik, çıkışta bir gazetecinin "Okullar ve Çevresinde Alınacak Tedbirler" adlı genelgeye ilişkin sorusuna "Genelgeler keyif olsun, hobi olsun diye yayınlanmaz, yerine getirilsin diye yayınlanır. Eğer buna aykırı bir tutum sergileyen kişiler veya aileler varsa onlar hakkında işlem yaparız. İnsanlar ticari veya başka bir emelini gerçekleştirmek için çocukları kullanamaz. Biz buna meydan vermeyiz, müsaade etmeyiz" diye cevap verdi. 

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da, yaptığı konuşmada, sanata verdikleri desteğin her zaman süreceğini belirterek, Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen festivalerin 9 yıldır başarı ile sergilendiğini ve uluslararası boyut kazandığını söyledi. Bu yıl 7 tane uluslararası boyutta oyun sergileneceğini belirten Sabancı, "Geçtiğimiz yıllarda 5 tane uluslararası oyun sergileniyordu, bu yıl bu rakam 7 uluslararası boyutta oyuna çıktı. Ve biz buna bir tuğla daha ekledik ve kendi üniversitemizde bu uluslararası oyunları sanatseverlerle ve öğrencilerle buluşturuyoruz" dedi. 

5 devlet, 5 özel ve 1 belediye şehir tiyatrosunun yanı sıra Almanya, Fransa, KKTC, Romanya, İsrail, Slovenya ve Rusya'dan topluluklarının katılacağı festival, Sivas Devlet Tiyatrosu oyuncularının sahnelediği "Rumuz Goncagül" adlı oyunla başladı.
İha
Yayın Tarihi : 28 Mart 2007 Çarşamba 05:20:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?