4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Bakan Günay Adana'da

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yurt dışında bulunan vatandaşların mezarlarının getirilmesi için ne yasal ne de siyasal bir engel bulunduğunu söyledi.

Çukurova Üniversitesi'nin 2009-2010 akademik yılı açılışına katılmak ve bazı incemelerde bulunmak amacıyla Adana'ya gelen Bakan Günay, ilk olarak Adana Valisi İlhan Atış'ı ziyaret etti. Burada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti kongresinde "mozaik" vurgusu yaparak yaptığı konuşmada birçok sembol isme sahip çıkarak Türkiye'yi kucaklayıcı bir tablo çizmesinin ardından özellikle Nazım Hikmet ve Ahmet Kaya'nın mezarlarının Türkiye'ye getirilmesiyle ilgili olarak basın mensuplarının sorusuna cevap

veren Bakan Günay, cenazeleri yabancı ülkelerde toprağa verilen vatandaşların mezarlarının Türkiye'ye getirilmesinin tamamen ailelerine bağlı olduğunu söyledi. Bu konuda hem Nazım Hikmet hem de Ahmet Kaya'nın aileleriyle görüştüklerini hatırlatan Günay, "Onların şu anda böyle bir talebi yok. O yüzden cenazeleri getirilmiyor. Şu anda yurt dışında bulunan vatandaşlarımızın mezarlarının Türkiye'ye getirilmesi için ne yasal ne de siyasal bir engel var" dedi.

Çukurova Üniversitesi'nin 2009-2010 akademik yılı açılışında Çukurova ile bütünleşmiş dil ustası Yaşar Kemal'e fahri doktora unvanı verileceğini ve bu törene kendi isteğiyle katılmak için Adana'ya geldiğini ifade eden Günay, şunları kaydetti: "Yaşar Kemal'e daha önce birçok üniversite tarafından fahri doktora unvanı verildi. Bu törenlere de katıldım. Ancak Çukurova ile bütünleşmiş, romanlarında Çukurova'yı anlatan Yaşar Kemal'e Çukurova Üniversitesi'nden böyle bir unvan verilmesi çok büyük anlam taşıyor."

"Bir dil, onu yazan, yaşatan büyük ustalarla gelecek kuşaklara aktarılır ve ayakta kalır" diyen Günay, "Yaşar Kemal de büyük bir dil ustasıdır. Dilini en iyi şekilde romanlarına yansıtan ve gelecek kuşaklara aktaran bir ustadır" diye konuştu.

Aynı zamanda Adana'nın tarihi ve turistik yerlerini görme imkanını da bulacağını belirten Bakan Günay, Yüreğir Belediyesi sınırları içinde bulunan ve 15 yıldır yapılamayan kültür merkezinde incelemelerde bulunacağını söyledi.

Türkiye'de birçok kültür merkezi bulunduğunu ancak bunların bir kısmının atıl durumda olduğunun hatırlatılması üzerine Bakan Günay, "90'lı yıllarda siyasi çıkar elde etmek için Türkiye'nin bir çok yerinde kültür merkezleri yapmaya çalışmışlar. Ancak bunların birçoğu çukur halinde kalmış, temeli dahi yarım kalmış. Bunlar plansız yapılan yatırımlardır. Çoğu ihtiyaç olmadığı halde yapılmak istenmiştir. Biz bunları şu anda gözden geçiriyoruz. Yüzde 50'si yapılmış olan kültür merkezlerini özel idare, belediye ve TOKİ yardımıyla yapmaya çalışıyoruz. Yüreğir'de temeli atılan ve yapılmak istenen kültür merkezi inşaatı yüzde 60 seviyelerine ulaşmış. Bunun tamamlanması için Yüreğir Belediyesi ile çalışma yapacağız" şeklinde konuştu.

Gaziantep'te büyükşehir belediyesinin yardımıyla dünyaya örnek gösterilebilecek bir müze yaptıklarını vurgulayan Bakan Günay, böyle bir çalışmanın Adana'da da yapılabileceğini söyledi. Aralık ayında Adana'nın var olan tarihi, doğal ve turistik yerlerinin ortaya çıkarılarak Türkiye turizmine kazandırılması amacıyla valiliğin önderliğinde bir toplantı yapacaklarını hatırlatan Günay, Çukurova'yı topyekun turizmde kalkındırmayı düşündüklerini sözlerine ekledi. Bakan Günay, Adana Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret ettikten sonra Çukurova Üniversitesi'nin akademik yıl açılış törenine katılacak.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2009 Çarşamba 10:26:04
Güncelleme :7 Ekim 2009 Çarşamba 11:05:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?