29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Bakan Koç Kozan'da

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Türkiye'nin artık turizmde master planının bulunduğunu söyledi. Türkiye'de 206 antik tiyatro bulunduğunu belirten Koç, "Bu kadar zenginlik ne Roma ne de Yunanistan'da var" dedi. 

Bakan Koç, çeşitli açılışlarda ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Adana'nın Kozan İlçesi'nde yaptığı açıklamada, kültür ve turizm alanında çıkarılan kanun ve yönetmeliklerle kanuni açıdan karşılaşılan sıkıntıların giderildiğini belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da kültür varlıklarının değerlendirilmesi ve turizmin canlandırılmasıyla ilgili sürekli destek verdiğini ifade eden Bakan Koç, "Türkiye'nin artık bir turizm master planı vardır. Artık, 2023 projeksiyonu vardır. Başbakan'ın imzasına sunuldu" diye konuştu. 

Bakan Koç, bakanlığın kuruluşundan bu yana yapılmayan kültür envanterinin kendilerinin döneminde çıkarıldığını, 75 bin ayrı ören yeri ve kültür merkezinin ortaya çıktığını kaydetti. Türkiye'nin dünyanın hiçbir yerinde olmayacak kadar zengin yapıya sahip olduğunu vurgulayan Koç, "Bu kadar zenginliğin her biri de ayrı bir problem. Örneğin, Kozan'da bulunan Anavarza'da SİT alanı ilan edilen yerde vatandaşlar yaşıyor. Hukuken hakları yok, ancak, sosyolojik olarak hakları var. Ancak, bu sorunlarında çözümüne uğraşıyoruz. 

Son 2 yılda 81 vilayetin hepsinde yenileme faaliyeti yürüttük. Ortaya çıkan manzara göğüs kabartıcı, şimdiye kadar kazıların 20'si yabancı, 60-65'i yerli uzmanların çalışmasıydı. Bunları ikiye katladık. Ayrıca, bunlara verilen paraları 5-10 bin YTL'den 100 bin YTL'ye kadar çıkardık" dedi. 

Bakan Koç, şu anda ülke genelinde 5 antik tiyatronun onarımını yaptıklarını belirterek, "Biz geldiğimizde 115 antik tiyatro bulunduğunu söylediler, araştırdık bu sayının 206 olduğunu öğrendik. Bu kadar zenginlik ne Roma ne de Yunanistan'da var. Her birinin onarımı 3-4 milyon YTL'ye mal oluyor" şeklinde konuştu. Altyapıyla ilgili eksiklerin giderilmesi için çalışmaların sürdüğünü, ayrıca, kültürel yapılarla ilgili incelemeleri de devam ettirdiklerini ifade eden Koç, "Kemal Unakıtan ve Mehmet Ali Şahin'in desteğiyle ilk defa bine yakın memur aldık. Bunların 400-500'ü arkeolog, sanat tarihçisi. 1975'li yıllarda, İstanbul'daki tarihi sarayda çalışan bakanlık görevlilerinin sayısı 300 civarındaydı. Bu rakam son yıllarda 30'lara düşmüş. Ancak, bu rakamı yeniden yükseltiyoruz. 

Her şeyi yeniden ihya ediyoruz" dedi. Van, Siirt, Şanlıurfa, Adıyaman, Gaziantep, Osmaniye, Kahramanmaraş, Adana zincirinde yeni bir destinasyon meydana getirilmesi gerektiğini, bu bölgelerin turizmden payını yeterince alamadığını vurgulayan Bakan Koç, bu bölgelerde ağırlıklı olarak kültür turizmi yapılacağını söyledi. Koç, "Destinasyon bölgesinde bulunan Gaziantep'de de dün açılışlar yaptık. Günde 3 yerin açılışını yapsak bile yine yaptığımız hizmetlerin hepsinin açılışına yetişemeyeceğiz. Türkiye'de 2 yıl içinde 1199 yeri onarıp, hizmete açtık. Bu bakanlık tarihinde bir rekor. 2004 yılında bu rakam sadece 56'ydı" diye konuştu. 

Türkiye'nin kendi toprakları üzerinde yetişen değerlerin kıymetini bilmediğini ifade eden Bakan Koç, bu yapıyı değiştirmek için Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından yeni bir proje başlatıldığını belirterek, "Kozan'da Karacaoğlan'ın anıtını açmamız da bu projeyi başlatmamız aynı sebepten kaynaklanıyor. Değerlerimizi simgeleştirmeliyiz. Mesela Türkiye Cumhuriyeti'nin önemli düşünürlerinden, eski Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel, Giresunlu ancak, Giresunlular bile bunu bilmiyor" dedi.
Koç, Türkiye'nin büyük zenginliğe sahip olduğunu, bunların iyi değerlendirilmesi gerektiğini, bunun için özel teşebbüsünde devreye girmesinin zorunlu olduğunu kaydetti. 

Bakan Koç, Adana Valisi Cahit Kıraç, AK Parti Adana Milletvekilleri Recep Garip, Abdullah Torun, Abdullah Çalışkan, Vahit Kirişçi, AK Parti İl Başkanı Mustafa Attaroğlu, Kozan Kaymakamı Aydın Tetikoğlu ile Anavarza Antik Kenti ve buradaki müzeyi gezerek, tarihi yapılarla ilgili bilgi aldı.
iha
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2007 Pazar 15:23:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?