30
Nisan
2024
Salı
ADANA

Bakan Şener Adana'da

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, kalkınma anlayışının eskiden devletçi bir anlayış ile görüldüğünü belirterek, "Biz kalkınma kavramına yenilik getirdik. Bu yenilik, milletin azim ve kararlılığıdır" dedi. 

Bakan Şener, Adana'nın kurtuluşunun 85. yılı münasebetiyle düzenlenen resepsiyonda yaptığı konuşmada, kalkınma ajanslarına ilişkin soruları yanıtladı. Burada gazetecilerin ziyaretin sebebine ilişkin sorularını cevaplayan Şener, Kalkınma Kurulu Toplantısı'na katılmak üzere geldiğini belirterek, "Bağımsızlık mücadeleleri, ekonomik bağımsızlıkla taçlandırılmadıkça kalıcı ve daimi olamaz" dedi. Şener, toplantının özünün Çukurova'nın ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan kalkındırmak için nelerin yapılması gerektiği konusunda görüş alışverişinde bulunmak olduğunu söyledi. Kalkınma kavramına yenilik getirdiklerini belirten Şener, şunları kaydetti: 

"Bu yenilik şudur. Atatürk'ün ifadesiyle 'milletin kurtuluşu milletin kendi azim ve kararlılığıdır.' Şimdiye kadar kalkınma, hep devletçi bir bakış açısı ile görülmüştür. Devlet gelecek bir yere, elini değdirecek ve orası kalkınacak gözüyle bakılmıştır. Biz bu yeni kalkınma anlayaşını tabana yaymayı ve toplumun talebi ve dinamizmini sağlamayı prensip olarak benimsedik. Bu anlayış doğrultusunda kalkınma ajanslarına ilişkin kanunu 2006'nın ilk yarısında çıkardık. Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından 26 tane kalkınma bölgesi oluşturduk. Bu bölgelerin her birinde kalkınma ajansları kurmak suretiyle bölgedeki potansiyeli harekete geçirdik ve kalkınma çabalarına ivme kazandırmayı prensip haline getirdik." 

Türkiye'de ilk kalkınma ajansının Adana'da kurulduğunu belirten Şener, kamu kurum ve kuruluşları, odalar, belediyeler ve kişiler olmak üzere herkesi bölgenin kalkınması için proje hazırlamaya davet etti. Verimli proje üretenlere finansman sağlanacağını belirten Şener, "Bizim projemiz bölgenin kalkınması için proje hazırlayanlara destek olmaktır. Proje hazırlayıp 'Adana bu proje ile ayağa kalkar, sosyal ve kültürel olarak bu proje uygulandığı takdirde gelişme kaydeder' deyip takdim edin ve müracaat edin, ajans size para versin, finans sağlasın. Bu nedenle bugünden itibaren herkesi kalkınmanın dinamiği olarak kabul ediyoruz. Herkesi Adana'nın, bölgenin kalkınması için çaba harcamaya davet ediyoruz. Bu çabalarını verimli bir projeye dönüştürenlere de proje hazırladığı takdirde ajans yoluyla finasman temin edeceğiz" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2007 Cumartesi 10:55:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?