4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Bakan Yılmaz Adana'da

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, yeni teşvik ve istihdam paketinin bir kampanya niteliğinde olduğunu söyleyerek, "Açıklanan teşvik ve istihdam paketi dünyada yaşanan mali krizden diğer ülkelere oranla daha hızlı çıkmamızı sağlayacak" dedi.
Yılmaz, Çukurova Kalkınma Ajansı mali destek programı kapsamında desteklenecek projelerin açıklanması ve Halk Bankası ile imzalanacak eş finansman destek protokolü imza törenine katılmak üzere geldiği Adana'da Vali İlhan Atış'ı ziyaret etti.

Yılmaz, burada yaptığı açıklamada, kalkınma ajanslarına Türkiye'nin geleceği için önem verdiklerini ve yeni bir yapı olduğunu söyleyerek, "Biliyorsunuz pilot olarak İzmir ile Adana ve Mersin'i kapsayan Çukurova Kalkınma Ajansı pilot bölgeler olarak seçildi. Türkiye için önem verdiğimiz Adana ve Mersin illerinin ekonomik anlamda kaderi ortak. Kalkınma ajansı ile yerel ve girişimci potansiyeli harekete geçirmek istiyoruz. Bu yöremizde buna çok ihtiyaç var. Burada yapacağımız tüm uygulamalar diğer iller için model olacak. Kurumsal açıdan uzun bir hazırlık dönemi sürecinden geçtik. Kalkınma ajansı teknik kadrosuyla bölgenin potansiyelini ortaya çıkarmaya dönük çalışmalarla bir hazırlık sürecinden geçti" diye konuştu.

Teklif çağrısında bulunulan projelerin topladıktan sonra uzmanlar tarafından da değerlendirilip yönetim kurulundaki en son kararla hak eden projelerin belirlendiğine dikkat çeken Yılmaz şunları kaydetti:

"454 proje başvuruda bulundu, 96 projemiz desteğe hak kazandı. Bu da aslında Türkiye'nin uygun kanallar açıldığı zaman ne kadar dinamik bir nüfusumuz olduğunu, girişimci gücümüz olduğunu gösteriyor, 450 civarında bir proje başvurusu yapılmış. İşte bu kanallar açıldığı zaman insanımızda hemen proje hazırlayarak başvuruda bulunuyor. İnşallah bunlar böyle devam edecek."

Kalkınma ajansı sayesinde binden fazla insana istihdam sağlanacağını vurgulayan Yılmaz, "Bu yıl ki programda 19 milyon TL biz bir hibe desteği vermiş oluyoruz. Bu kaldıraç etkisi yapıyor aynı zamanda. Özel sektörün veya sivil toplumun gibi grupların kendi katkılarıyla bu yıl 41 milyon TL'nin üzerinde yatırıma tekabül edecek. Binden fazla insan doğrudan istihdam imkanına kavuşacak. Bunu güzel bir şekilde izleyeceğiz, sonuçlarını hep birlikte analiz edeceğiz. Bu yeni bir süreç bundan dersler çıkarıp daha da iyileştirerek önümüzdeki yıllarda bunu sürdürmemiz lazım" dedi.

"YENİ TEŞVİK VE İSTİHDAM PAKETİ KRİZDE BİZİ DİĞER ÜLKELERİN ÖNÜNE GEÇİRECEK"

Yeni teşvik ve istihdam paketinin iş dünyasına yansıması ve Kayseri ile Konya'ya yönelik bir düzenleme olup olmadığı yönündeki soruya Bakan Yılmaz, "Yeni bir düzenleme yok, genel anlamda teşvik sistemiyle ilgili son derece olumlu tepkiler alıyoruz. Gerçekten bu teşvik sisteminin yapısına baktığımız adeta bir kampanya niteliğinde, 2010 yılının sonuna kadar bu teşvik sistemini tasarladık. Özellikle dünyada yaşanan krizden hızlı çıkış anlamında bizi diğer ülkeler karşısında avantajlı konuma geçirme anlamında son derece önemli. Oranları son derece yüksek tuttuk. Gerek kurumlar vergisinde yaptığımız indirimlerinde, gerek SSK işveren primi destekleri ile arsa tahsisleri ile değişik unsurları ile son derece önemli bir teşvik getirdik. Eskiden sadece bazı iller teşvikten yararlanıyordu, şimdi tüm Türkiye'ye teşvik veriyoruz, ama dozajı değişik bölgelere göre değişiyor, çünkü bir taraftan da bölgesel dengesizlikten kurtulmaya çalışıyoruz. Yine bu teşvik sistemi ile il bazında değil de bölge bazında hadiseye yaklaşıldı. Bir anlamda ekonomik havzalar 26 alt bölge bazında bakıldı. Bazen illeri mukayese ediyor arkadaşlar. O yanlış bir mukayese. Bölgesel bazda bir değerlendirme yapıldı. Onu da başbakanımız ilan etti, o ilandan sonra herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Onlar tamamen spekülasyon, emin olun bunlar hep dedikodu. Spekülasyon, o arkadaşlar hangi bilgiye dayanarak bunu yazıyorlar. öyle bir şey söz konusu değil. Sadece şu söz konusu elbette bu tür işlerin hazırlık çalışmaları sırasında çok sayıda alternatif yapılır, bürokrasi çalışırken çok sayıda alternatif üzerinde durur. Sonuçta nihai bir tablo şekillenir, belki ilanından önce geçmişte yapılan bir takım çalışmalara atıfta bulunuyorlarsa bilemem. Onun dışında bu zaten başbakanımızın ilan ettiği yapıda bir değişiklik yok" yanıtını verdi.

"IMF'Lİ YA DA IMF'SİZ BÜTÜN SENARYOLARA YÖNELİK ÇALIŞMALARIMIZI YAPIYORUZ"

Bakan Yılmaz, IMF'li veya IMF'siz senaryo ile çalışmalarınız olmuştu, bu çalışmaların yapısı belli mi? yönündeki bir soruya ise şu cevabı verdi:

"Şimdi o konularda bir şey söyleyecek durumda değiliz. Henüz IMF ile görüşmeler devam ediyor. Bunun dışında kamuoyu ile paylaşacağımız bir husus yok. Fakat şunu söylemek istiyorum, IMF'li veya IMF'siz bizim bürokrasimiz her iki senaryoya göre de hazırlıklarını yapıyor. Herhangi bir sıkıntımız yok bu anlamda. Her iki durumda da yapılması gereken şeylerin bir çoğu da ortak. Yaşanan ekonomik kriz bütün dünyayı etkiliyor. Bütün ülkelerin mali dengelerinde özellikle bozulmaya neden oluyor. Orta vadede bu mali dengeleri daha sağlam zeminlere oturtmamız lazım, bu yönde IMF'li de IMF'siz de olsa bir takım tedbirler alacağız şüphesiz ki."

Konuşmanın ardından Adana Valisi İlhan Atış, Bakan Yılmaz'a kilim hediye etti. Bakan Yılmaz ve Vali Atış daha sonra Seyhan Oteli'nde halk bankası ile yapılacak olan kredi protokolü imza törenine katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2009 Çarşamba 16:49:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?