4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Balcılar rekoltede %20 artış bekliyor

Bal ve Arı Ürünleri Tanıtım ve Araştırma Derneği Başkanı Ömer Salcan, geçen yıl küresel ısınmadan dolayı 2 bin ton bal ithal edildiğini ancak bu yıl ki yağışlar nedeniyle rekoltede yüzde 20 artış beklediklerini söyledi.

Salcan, yaptığı açıklamada, ilkbahar mevsiminin yağışlı geçmesi ve hava sıcaklığının mevsim normallerinde seyretmesiyle bitkilerin bol çiçek açmasının, arı popülasyonu da artırdığını ifade etti. Önceki yıllarda kuraklık sebebiyle arı sayısının düşmesinin endişeye neden olduğunu ve geçen yıl 82 bin ton bal rekoltesi elde edildiğini kaydetti.

Bu dönem arıların iyi oğul verdiğini belirten Salcan, "Arı sayısı geçen yıllara göre arttı. Geçen yıl 82 bin ton olan bal rekoltesinin bu yıl yüzde 20 artmasını bekliyoruz. Geçen yıl ve önceki yıl yaşanan kuraklık nedeniyle özel izinle 2 bin ton bal ithal edildi. Ancak bu yıl bu özel izin kaldırıldı. Çünkü bal ithal etmeye gerek yok. Çünkü balın geçen yıla oranla fazla olmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin ürettiği balın yüzde 95'ini iç piyasada tükettiğini geri kalan yüzde 5'lik kalan kısmının ise ihraç edildiğini vurgulayan Salcan, balın ihraç edilmesinin önemli olmadığını, önemli olanın kaliteli bal üretmek olduğunu kaydetti.
Bu yıl yağmurlu geçmesi nedeniyle bal rekoltesinin artmasıyla birlikte bal fiyatının arz-talep nedeniyle yüzde 20 düşeceğini dile getiren Salcan, "Balın bu yıl ucuz olacağını düşünüyorum" dedi

Yurt dışında bir kovandan 64 kilogram bal elde edildiğini ancak Türkiye'de hala bir kovandan sadece 28 kilogram bal üretildiğine dikkat çeken Salcan, "Önce bu sorunu bir çözmemiz gerekiyor. Arı yetiştiricileri kaliteli bal üretmeli. Ondan sonra bu ürettiği balı her tarafa satabilir. Bunu yapmadığı sürece ürettiği balı kimse tüketmez" şeklinde konuştu.

Balın Mayıs-Ekim ayları arasında üretildiğini üretimin Çukurova Bölgesi'nden başladığını, ilk önce narenciye balının üretildiğini belirten Salcan, Türkiye'nin ilk yediği balın narenciye balı olduğunu anlattı.

Balın besin değerinin çok yüksek olduğunu, mutlaka bütün mutfaklarda bulunması gerektiğini, sağlık harcamalarının da önüne geçtiğini ifade eden Salcan, "Türkiye'de sadece geleneksel bal biliniyor. Balın yanı sıra arı sütü, polen gibi ürünleri bulunuyor. Ayrıca arı sütü kansere iyi geliyor. Kansere harcanan sağlık masraflarının azalmasına neden oluyor" diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2009 Çarşamba 10:29:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?