4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Bankalar krizde yardımcı olmuyor

Doğu Akdeniz Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİFED) Başkanı Süleyman Onatça, bankaların kendilerini garantiye alma çabasının, zaten krizde büyük bir sıkıntı yaşayan firmaları iyice köşeye sıkıştırdığını ve bir çok firmanın bu nedenle üretimini durdurmak zorunda kaldığını söyledi.
DASİFED'in Yönetim Kurulu toplantısı, Tarsus Sanayici ve İşadamları Derneği (TASİAD) ev sahipliğinde Tarsus'ta gerçekleştirildi.

Federasyona bağlı Adana, Mersin, Hatay, Tarsus, İskenderun ve Ceyhan sanayici ve işadamı derneklerinin başkanlarının katıldığı ve bölgenin ekonomik sorunlarının tartışıldığı toplantıda, bankaların kredilerini geri çağırmasının iş dünyası üzerinde yol açtığı baskı gündeme getirildi.


DASİFED Başkanı Süleyman Onatça, bankaların kendilerini garantiye alma çabasının, zaten krizde büyük bir sıkıntı yaşayan firmaları iyice köşeye sıkıştırdığını söyledi. Bir çok firmanın bu nedenle üretimini durdurmak zorunda kaldığını kaydeden Onatça, "Bankaların bu konuya artık sağduyulu yaklaşması gerekiyor. Firmaların dayanma gücü kalmadı" dedi.


Toplantıda, bankaların Adana'daki bölge müdürleriyle geniş katılımlı bir toplantı yapılması ve kredi geri çağırmalarına çözüm bulmalarının istenmesine karar verildi.
DASİFED'in Aralık ayı olağan toplantısında daha sonra, federasyonun bağlı olduğu üst kuruluş olan Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu'nun bir süre önce ekonomik krizle ilgili olarak hazırladığı öneri paketine de destek verildi.
Hükümete, finans çevrelerine, iş dünyasına ve tüketiciye mesajların verildiği toplantıda ortaya konan bazı görüşler şöyle:
"Reel sektörün borçlarını ödeyemez hale düşürülmesi, sonuç olarak finansal sektörün dengelerini olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle, kredi mekanizması mutlaka çalıştırılmaya devam ettirilmelidir.


KOBİ'lerin finansman kaynaklarına uygun bir maliyetten erişim imkanlarının artırılması gerekir. Kredi garanti fonu sistemi daha yetkin ve yaygın olarak kullandırılmalıdır. Bunun yanı sıra, KOSGEB'in proje desteklerinin yeniden etkin bir şekilde kullanılabilir hale gelmesi, KOBİ'lerin geleceği açısından önemlidir.
Oranları düşürecek ve sistemi basitleştirecek bir vergi reformu bir an önce gerçekleştirilmelidir. Doğrudan vergilerin yanı sıra, KDV ve ÖTV oranlarında da süresi belli indirimlere gidilmeli ve bu indirimler mutlaka kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına alma çabaları ile birlikte yürütülmelidir.


Krizden olumsuz etkilenen sektörler ve bölgeler için süresi, amaçları, araçları ve performans ölçütleri net olarak tanımlanmış bir program uygulamaya konulmalıdır. Yatırımların durmasını engelleyecek ve istihdamın en azından mevcut seviyesinin korunmasını sağlayacak, krize özel bir teşvik paketi devreye sokulmalıdır. Örneğin, istihdam üzerindeki yüklerin 6 ay süreyle ertelenmesi, reel sektöre rahatlama sağlayabilir ve istihdamın düşmesini engelleyebilir.
Tüketici kredilerine işlerlik kazandırılarak, iç piyasanın canlanması sağlanmalı."

İha
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2009 Cuma 11:47:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?