4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Bankaların kredi tehdidi sürüyor

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş, bankaların, küresel krizi gerekçe göstererek, eskiden kullandırdıkları kredileri geri çağırmaları ve yeni kredi açmamalarının yanı sıra, iş dünyası için büyük önem taşıyan teminat mektubu konusunda da kısıtlamalar getirdiklerini belirterek, "İçerisinde bulunduğumuz dönemde iş yeri kapatmalarının ana sorumlularını iyi gün dostu olan, kötü günde ise her türlü zorluğu çıkaran bankalar oluşturmaktadır" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir süre önce yaptığı açıklamada, kriz fırsatçılığı yaparak önceki dönemlerde verdikleri kredileri geri çağıran, kredi faizlerini de artırma yoluna giden bankaları açıkça uyarmasına karşın yaşanan olumsuzlukların giderek arttığını kaydeden Baş, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) konuya kısa zamanda köklü bir çözüm getirmediği takdirde telafisi mümkün olmayacak sorunlar yaşanabileceği uyarısında bulundu. Baş, "BDDK'nın böylesine acımasız davranabilen bankaları yakın takibe alarak gerekeni yapacağına inanıyorum. Çünkü Türkiye'yi kalkındıracaksak hep beraber kalkındıracağız. Finans sektörünün reel sektöre, reel sektörün de finans sektörüne her zaman ihtiyaç duyacakları hiçbir zaman unutulmamalıdır. Bu bakımdan etle tırnak gibi bir konumdayken, reel sektörü hiçbir zaman yok sayamazsınız. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan da bu konuda yardım ve destek bekliyoruz. Çünkü hepimiz aynı gemide yol alıyoruz. İş dünyası olarak bu geminin batırılmasına izin
vermeyeceğiz. Acaba bankalar gemi battığında bu geminin içerisinde olmayacaklarını mı sanıyorlar?" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın, bankaların 2007 yılında 11.7, 2008 yılında ise yaşanan global ekonomik krize rağmen 11 milyar dolar kar ettiklerini açıkladığını hatırlatan Baş, "Karlarını katlamak uğruna dünyayı ve ülkemizi sarsan büyük bir krizi fırsata dönüştürmek isteyenleri tarih hiçbir zaman affetmeyecektir" dedi.
Sanayi üretiminin düşüş trendine girdiği, birçok sektörlerde fabrikaların kapılarına kilit vurmaya başladıkları, işsizlik rakamlarının katlanarak büyüdüğü bir ortamda, geleceğe dönük beklentilerin de giderek daha karamsar bir seyir izlediğini kaydeden ATO Başkanı Şaban Baş, konuyla ilgili açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"Üyelerimizden bankalarla ilgili olarak odamıza ulaşan şikayetler, sıkıntının sadece kredilerin geri çağrılmasıyla sınırlı kalmadığını, bankaların yüksek faizle de olsa yeniden kredi açmaya yanaşmadıkları gibi, iş yapabilmek için teminat mektubu almak isteyen üyelerimize de büyük zorluklar çıkardıklarını ve istedikleri sürelerle teminat mektubu vermediklerini göstermektedir. Bu sorunlar iş dünyasında büyük tedirginlikler oluşturmakta ve krizin etkilerinin daha da derinleşmesine götürecek olumsuzluklar yaşanacağına işaret etmektedir. Krizin olumsuz yansımalarının daha da genişlemesinin önlenebilmesine yönelik olarak kararlı ve hızlı hareket edilmesi, özellikle finans sektörünün desteklenmesine yönelik önlemlerin hayata geçirilmesi hayati önem taşımaktadır. Çünkü finans sektöründeki sorunlar çözümlenebilirse bunun reel kesime, tüketicilere, özellikle de son derece riskli bir alanı oluşturan istihdama olumlu yansımaları olacaktır. Böyle giderse reel ekonomideki bu sarsıntının faturası mutlaka istihdama yansıyacaktır. Türkiye'de istihdamı ve üretimi, dolayısıyla büyümeyi artırabilmek, en önemlisi de güven ortamını yeniden oluşturabilmek için finans sektörünün destekleyici ve koruyucu olması gerekmektedir. Devletimizin bu sıkıntının aşılabilmesi için gerek kaynak aktararak, gerekse de yurtdışı borçlarına garantör olarak bankalara belirli bir açılım sağlayabileceğine de inanıyorum."

iha
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2009 Cuma 10:27:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?