11
Mayıs
2025
Pazar
ADANA

Barışık'tan sürücülere uyarı

BARIŞIK'TAN SÜRÜCÜLERE HIZ VE YÜK UYARISI

Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Adana ESOB) ve Adana Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Kazım Barışık, sürücüleri karayollarında aşırı hız, fazla yük ve yolcu taşıma yapmamaları konusunda uyarılarda bulundu.

Birlik Başkanı Barışık, yaptığı açıklamada, 25 Haziran 2010 tarihinde yapılan TBMM Genel Kurulu'nda Karayollları Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunu'nun 50. maddesini düzenleyen 499 Sıra Sayılı Kanun Teklifi görüşmelerinde, Türkiye'de yaklaşık 14 bin km olan ve yıl sonuna kadar da 17 bin kilometreye çıkması öngörülen karayollarında, bölünmüş çok şeritli yollardaki hız limitinin 110 km/h saat olmasının kabul edildiğini belirtti.

Yeni hız limitinin binek araçları için çift yönlü yollarda 90, bölünmüş yollarda 110, otoyollarda 120 km olarak belirlendiğine işaret eden Barışık, otobüs, kamyonet, minibüs gibi araçlardaki hız sınırlamasının 80 km, kamyonlarda ise bölünmüş yollar için verilen hız sınırının 70 km ile sınır kaldığına dikkat çekti.

Trafik Kanunu'na göre, belirlenen hız sınırlarının yüzde 10 fazlasına ceza yazılmaz iken, sınırın yüzde 11 aşılması halinde ise kesinlikle ceza yazıldığını ifade eden Barışık, “Burada dikkat edilmesi gereken bir konu var. Karayolları yetkilileri ile yaptığımız görüşmede de şu konuya özellikle dikkat çektik. Otoyollar hariç çok şeritli yolların iç ve dış dönüş eğimleri 90 km hıza göre yapılmış olup, hız 110 km artı yüzde 10 olarak 121 km çıktığında, araçlar viraj dönüşlerinde, içe ya da dışa doğru savrulmaya başlayacak, bu nedenle de hızdan kaynaklanan kaza oranlarında büyük artışlar olacaktır. Hızın artmaya başlaması ile kaza riski hızla artacak, bu da ölüm, yaralanma ya da sonradan ölümlerin sayısını da katlayacaktır” dedi.

Özel sürücü okullarında verilen araç kullanma eğitimlerinde, yol, iklim, gece-gündüz şartlarının ayrı ayrı öğretilmesi gerekirken, buna uyan sürücü okullarının azınlıkta kaldığına dikkat çeken Barışık, bu nedenle çıkarılan yasanın ardından hız nedeni ile meydana gelecek trafik kazalarının artışından ciddi endişe duyduklarını dile getirdi.

Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Teşkilat ve Görevler Hakkındaki 6001 sayılı Yasanın bazı maddelerinde değişiklikler yapıldığına da işaret eden Barışık, sürücülerinin ceza yememeleri için kurallara mutlaka uymalarını isteyerek şunları söyledi:

“Yasanın 30.maddesine göre, genel müdürlük işletimindeki otoyolları ile erişme kontrolünün uygulandığı karayolları için belirlenen geçiş ücretlerini ödemeden geçiş yaptığı tespit edilen araç sahiplerine, o güzergahın en uzun mesafesine ait geçiş ücretinin on katı tutarında idari para cezası verilir. Aynı şekilde karayollarında kısıtlanan ve yasaklanan işler veya hareketleri yapanlar ve yaptıranlar ile koruma alanı içine giren hayvan sahiplerine, 500 TL idari para cezası verilir"

İHA
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2010 Perşembe 10:40:00
Güncelleme :8 Temmuz 2010 Perşembe 10:51:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?