4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Baş: 'İstihdama acil önlem alınmalı'

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ve yüzde 15.5 ile tarihi bir rekora işaret eden Ocak 2009 işsizlik rakamlarının, ekonomik krizin Türkiye'yi tam ortasından delip geçtiğinin en somut göstergesi olduğunu ifade ederek, "Çığ gibi büyüyen işsizliğin önüne geçilebilmesi ve istihdamın artırılabilmesine yönelik acil önlemler alınmadığı takdirde ülkemizdeki sosyal patlamaların önü alınamayacaktır" dedi.

Şaban Baş, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en büyük sorunu olan işsizliğin; küresel krizin de etkisiyle yeni bir rekora taşındığını ortaya koyan TÜİK rakamlarının toplumun tüm kesimlerini huzursuz ettiğini vurguladı.
Sorunun, sadece işsizleri ilgilendiren boyuttan çıktığını ifade eden Baş, açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

"Türkiye tarihinin en ağır krizi dediğimiz 2001'den 2002'ye geçildiği sırada işsiz sayısı 510 bin kişi, işsizlik oranı ise 2 puan artmıştı. Ocak ayı verilerini kapsayan yeni rakamlar ise işsiz sayısının geçtiğimiz yıla göre 2 milyon 591 binden, 3 milyon 650 bine yükseldiğini ortaya koyuyor. Buna göre, işsiz sayısındaki artış 1 milyon 59 bin kişi. Artış oranı ise yüzde 40.87. İş bulmaktan umudunu kestiği için iş aramayan 2 milyon 394 bin kişiyi de eklediğimizde ülkemizdeki işsiz sayısı 6 milyon 44 bin kişiye, işsizlik oranı da yüzde 25.7'ye ulaşmaktadır. Öte yandan İş Kurumu'na iş bulabilmek için başvuran vatandaşların sayısında 2009 Ocak ayı itibariyle yüzde 95 düzeyinde artış olması da kaygı vericidir. Böyle bir tabloya en güçlü ekonomilerin bile dayanabilmesi mümkün değildir. Kaldı ki işin genel ekonomik boyutunun ötesinde, sosyal boyutu da iç karartıcıdır. İşsizlik rakamlarının ifade ettiği diğer bir somut gerçek ise ülkemizde altı milyon kişinin açlık tehdidi altında bulunduğudur. Çocuklarına sabah okula giderken harçlık bile veremeyen, evde işe yaramaz vaziyette oturmanın ızdırabı dışında, tencerede kaynayacak yemeğin kaygısını yaşayan bir insanın durumu ortadayken, varlıklı insanların bile geceleri rahat uyuyabileceklerini sanmıyorum. Sosyal sorun olmaktan çıkıp drama dönüşen bu tablo, toplumun geleceğe güvenli bakışını olumsuz etkilemesi bir yana, işi olup çalışanlarda bile endişe uyandıracak boyutlara ulaşmıştır. Bu anlamda Devletimizin 'baba' olabilmenin niteliklerini göstermesi ve zor durumdaki vatandaşlarına baba şefkatini göstermesi gerekmektedir."

Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında ilk sıraya yerleşmesine yol açan işsizlik rakamlarının geri çekilebilmesi için, üretimi teşvik eden istihdam politikalarının üretilmesinin zorunlu olduğunu kaydeden Baş, "Kriz her geçen gün yeni işsizlik orduları yaratmaya devam etmektedir. Dünyada en genç nüfusa sahip olan ülkeler arasında yer alan Türkiye'de çığ gibi büyüyen işsizler kitlesinin sosyal patlamalara yol açmaması için acil önlemlerin alınması zorunludur. Bize göre işsizlik sorununun çözümüne yönelik olarak, öncelikle istihdamın üzerindeki yükler azaltılmalı, büyük bir istihdam sağlayan KOBİ'lerin üzerindeki vergi yükü hafifletilmeli, KOBİ'lerin birleşmesine imkan verilip maddi destek sağlanmalı, işsizlik fonu işlevselleştirilmeli, istihdam yoğun çalışan sektörler desteklenmeli, yerli malı tüketimine yönelik kampanyalar başlatılmalı böylelikle iç piyasa canlandırılmalı ve istihdam imkanları artırılmalıdır" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2009 Perşembe 13:59:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?