4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

'Başbakan'ın dedesi direnişçiydi'

Araştırmacı-tarihçi Cezmi Yurtsever, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dedesi Bagatlı Recep'in Rize yöresinde Rus işgalciler ve Ermeni komitacılara karşı verdiği mücadele sırasında olaylara karıştığını ve hayatını kaybettiğini ileri sürdü.

Yurtsever, yaptığı açıklamada, Osmanlı arşivinde bulunan Aşiretler ve Muhacirler Umum Müdürlüğü'nün çizdiği 1916 yılındaki göç ve iskan haritasında Rus ordusu ve Ermeni komitacılarının katliamlarından kaçan 1 milyon Türk yurttaşının kitle halinde bulundukları yerleri terk ederek, Anadolu içlerine yerleştirilmeleriyle ilgili bilgilerin yer aldığını söyledi. Harita üzerinde Rus işgali altına giren Rize'nin Piruzköy/Dumankaya yöresinde yaşanan olaylarla ilgili Osmanlı arşivinde bulunan 50 milyon belge taraması ve yerinde sözlü kaynaklardan elde ettiği bilgilere göre Bagatlı ailesinden Recep'in direnişçi olarak yöredeki olaylara karıştığı ve hayatını kaybettiği bilgisine ulaştığını anlatan Yurtsever, "Adı geçen Bagatlı Recep, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da dedesidir. Araştırmalarımı Bagatlı ailesinin kökenleri üzerine yoğunlaştırdığımda aynı ailenin Fatih Sultan Mehmet zamanında Trabzon'un fethi üzerine Türk topluluklarından olduğu bilgisine ulaştım. Bagatlı ailesi yörede 'Ayan' (Derebey) olarak da biliniyordu. Ve çok sayıda isyana katılmıştı. Erdoğan'ın davranışlarında sert tepkiler vermesi onun atalarından devraldığı özelliğidir. Sayın Erdoğan'ın dedesinin Rus işgalciler ve Ermeni komitacılara karşı verdiği mücadelenin ayrıntıları, aile sırrı olarak günümüze kadar saklandı" dedi.

BAHÇELİ AİLESİ YÜZ YIL YAS TUTTU
Araştırmacı-tarihçi Cezmi Yurtsever, Devlet Bahçeli'nin ailesinin de Ermeni isyanlarının mağduru olarak 100 yıl yas tuttuğunu ifade etti. Osmaniye'nin Bahçe ilçesindeki tarihi türbelerdeki mezar taşları üzerindeki yazıları çözümleme ve bizzat Devlet Bahçeli'nin destekleriyle Osmanlı arşivinde yaptığı araştırmalar sonucu Bahçeli'nin bağlı olduğu Fettahlı aşiret beylerinin 19. yüzyılda başlayan Ermeni isyan hareketlerinden etkilendiğini belirten Yurtsever, 1815, 1854, 1909 yıllarında ailenin liderlerini, hatta soyunu ortadan kaldırmaya yönelik idam cezalarının verildiğini anlattı. Yurtsever, şunları söyledi:

"1815 yılında yaşanan Fettahlı Beyi Ağca ve kardeşi Ahmet ile 25 aşiret mensubunun idamları olayı, Toros Dağları'ndaki Ermenilerin yoğun olarak yaşadığı Zeytun ve Haçin'de isyan hareketlerinin de kontrolsüz kalmasını sağladı. Benzer şekilde 1854'de Fettahlı Mehmet idam edildi. Ve 1909 yılında yaşanan Türk-Ermeni savaşı sonrası Bahçe Müftüsü Hakkı Efendi, Batılı ülkelerin baskıları sonucu idam edildi. Özetle Devlet Bahçeli'nin ailesi bu idamlardan dolayı 100 yıl kadar yas tuttu. Fransız işgali başladığında Devlet Bahçeli'nin babası Salih, 16 yaşının içinde Kuvayı Milliye saflarına katılarak mücadele verdi. Savaş sonrası İstiklal gazisi madalyası aldı."
 

iha
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2009 Pazar 13:27:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ahmet IP: 88.226.255.xxx Tarih : 26.04.2009 22:48:01

Yahu Hoca Daha dün seçim öncesi Adama ne diyordun bu gün ne söylüyorsun?Yuların kimin elindeyse, kurtar şu kafanı da ilim adına saçmalık dinlemeyelim senden...Ayıp.