3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Başkan Barışık 'Ahiliği' anlattı

Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Adana ESOB) Başkanı Kazım Barışık, "Ahilik Kültür Haftası ve Esnaf Bayramı" etkinlikleri kapsamında meslek liselerini ziyaret ederek, öğrencilere "Ahiliği" anlattı.

Barışık, Adana Motor Meslek Lisesi ile Karşıyaka Orhan Çobanoğlu Kız Meslek Lisesi'ni ziyaretinde öğrencilere Ahilik felsefesini anlatırken, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kurarak gençliğe emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti'ne iyi sahip çıkmalarını istedi.

Akıl, ahlak, bilim ve çalışmayı ilke edinen Ahilik felsefesinin; dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanatla birleşimi olduğunu ifade eden Barışık, "İyiyi, doğruyu, güzeli benimsemiş olan Ahilik kurumunun bu önemli özelliklerini, sizin gibi geleceğin esnaflarına, yeni nesillere aktarmak, öğretmek amacıyla bu anlamlı gün kutlanmaktadır. Anadolu'da 13. yüzyılda Ahi Evran tarafından kurulan Ahilik teşkilatı, esnaf, sanatkar, sanayici ve ticaret erbabını asırlarca bünyesinde barındırmış, iş ve meslek ahlakını kurup, korumuştur. Ortaya koyduğu ilkelerle de sadece mesleki kuruluşlara değil, toplumun her kesimindeki insana hitap etmiştir. Ahi Evran'ın asıl amacı, ilim ve bilgiyi insanlığın hizmetine sunmak olmuştur" dedi.

Bir toplumun ortak değerlerini korudukça birlik ve beraberliğinin devam edeceğini, Türkler'in Anadolu'da bin yıldan fazla bir süre varlığını korumasındaki sırrın da Ahilik anlayışı içerisinde, toplumun yalnız bir grubunun değil, bütün katmanlarının bu değerlere sahip çıkması, saygı göstermesi ve içten bağlanması olduğuna dikkat çeken Barışık, "Bugün de Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde bütün insanlar eşittir. Türk, Kürt, Arap, Laz, Çerkez hepimiz aynıyız. Bu toprağın evlatlarıyız. Hiç kimse din, dil, ırk, renk ayrımı yaparak farklılık oluşturmasın. Bu vatan Çanakkale'de düşmana karşı tek yumruk olmuş, kanlarıyla topraklarımızı sulandırmış, milyonlarca şehitlerimizin, onların torunları olarak da hepimizindir. Onun için diyorum ki; birbirinizi kardeşçe sevin, sayın, muhabbet edin. Birlikten kuvvet doğar" diye konuştu.

Ahilik felsefesinin son yıllarda unutulmaya yüz tuttuğunu, bu nedenle de Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın çıkardığı bir yönetmelikle "Ahilik Kültür Haftası ve Esnaf Bayramı"nın Kırşehir'den sonra tüm ülke genelinde kutlanmasına karar verdiğini, bu sayede Ahilik felsefesinin esnafa yeniden kazandırılmaya çalışıldığını ifade eden Barışık, şunları söyledi:

"Sizin gibi meslek okullarında yetişip, geleceğe hazırlanan gençlerimiz de potansiyel birer esnaftır. Bu nedenle Cumhuriyetimiz ve Ahiliğe herkesten çok sizin sahip çıkmanız gerek. Ben de bir Ahi başkan olarak Cumhuriyetimin çocuklarını birer evlat olarak seviyorum. Çünkü, Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti'ni siz Türk gençlerine emanet etmiştir. Biz bu ülke için varız. Vatan sevgisi her şeyden önde gelir."

Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Remzi Özdoğan da, "Ahilik Kültür Haftası ve Esnaf Bayramı" etkinliklerinin başarıyla yürütüldüğünü söyledi. Özdoğan, öğrencilerin meslek liselerini tercih ederek doğru karar verdiklerini, gelecekte esnaflığa başladıklarında da Ahilik felsefesini şiar edinmelerini isterken, "Bu sayede, Ahilik geleneğinde olduğu gibi pabucunuz hiçbir zaman dama atılmaz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2008 Perşembe 10:51:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?