4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Başkanlardan Ankara'ya çıkarma

Adana ve Mersin Oda ve Borsa Başkanları bölge için öngörülen teşviklerle ilgili beklentilerini Ankara’ya taşıdı.

Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, “Biz 2. Bölgedeyiz ve bunun dışında kalan bazı sektörlerimiz için yaptığımız görüşmelerimiz çok olumlu geçti. Lobi yapmanın etkisini gördük” dedi.

Adana ve Mersin’deki Oda, Borsa başkanları ve Organize Sanayi Bölgeleri, geçtiğimiz günlerde ana hatları açıklanan yeni Teşvik Sistemi ile ilgili olarak, TR-62 bölgesinde yer alan Adana ve Mersin için öngörülen teşvik tedbirlerini değerlendirmek üzere Adana’da bir araya gelmiş ve bölgesel teşvikler kapsamına alınması istenen sektörler tespit edilmişti.

Adana ve Mersin için öngörülen teşvik tedbirlerine bölgenin ekonomik yapısıyla uyumlu olan lojistik, tarım, Ar-Ge, enerji üretimi, baraj, sulama kanalları, plastik ambalaj malzemeleri, sera örtüsü, hortum, boru, bulgur, irmik, metal eşya sektörlerinin de eklenmesi talep edildi. Ayrıca teşvik kapsamında öngörülen taşınma desteğinin, 1. ve 2. Bölgelerde üretim yapan tekstil fabrikalarının 3. ve 4. bölgelere taşınmasına değil sadece birinci bölgeden dördüncü bölgeye taşınmasına verilmesi istendi. Ayrıca halen üretim yapan işletmelerin tamamlama, yenileme, kalite düzeltme, darboğaz giderme, Ar-Ge, çevre koruma, yap-işlet-devret, ürün çeşitlendirme ve istihdam arttırıcı yatırımlarının da desteklenmesi istendi.

Ankara’ya çıkarma yapan heyet tespit edilen konuların son şekli verilmekte olan Teşvik Kanunu’na eklenmesi amacıyla önce Hazine Müsteşarlığı Teşvik ve Uygulama Genel Müdürü Feridun Bilgin’le bir toplantı yaptı. Teşvik Uygulama Genel Müdürü Feridun Bilgin, Adana ve Mersin’in ekonomik gelişmişlik ve birbirini tamamlama açısından 26 bölge içerisinde en uyumlu bölge olduğunu ifade etti.

Bilgin, “Talep edilen konulardan tarım sektörünün Tarım ve Köyişleri Bakanlığının çalışma alanında, seracılık hem genel teşviklerde hem de bölgesel teşviklerde destekleniyor. Ancak, fide, fidan ve tohum üretimi konusu eklenebilir. Lojistik sektöründe sadece L2 belgeli firmalar teşvikten faydalanabilecek. Plastik eşya ve metal eşya imalatı sadece dördüncü bölgelerde desteklenecek. Mevcut işletmelerin yapacakları yatırımlar proje bazlı genel teşvikler kapsamında desteklenebilecek. Baraj ve sulama kanalları yapımı, enerji üretimi destek kapsamında değil. Sistem önümüzdeki birkaç hafta içinde uygulamaya girecek. Ancak şu da unutulmamalıdır ki, 2010 yılına kadar uygulanacak olan yeni sistemin eksik görülen taraflarına önümüzdeki günlerde eklemeler yapılabilecek” dedi.

Heyet, daha sonra Adana ve Mersin Milletvekilleriyle bir araya gelerek yeni teşvik sistemine eklenmesini talep ettikleri konuları dile getirdiler. Teşvik sistemine eklenmesinde fayda görülen konuların eklenebilmesi için çalışmak üzere Necdet Ünüvar, Vahap Seçer ve Kürşat Atılgan’ın yer aldığı bir komisyon oluşturuldu.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2009 Cuma 13:55:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?