2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Başlık parası dert oldu

Şanlıurfa'dan 7 yıl önce Adana'ya göç ederek çadırda yaşam mücadelesi veren İbrahim Kaçkan başlık parası bulamadığı için evlenemiyor.

Türkiye'de özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da başlık parası geleneği hala devam ediyor. Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinden 7 yıl önce Adana'ya göç eden Kaçkan ailesinin 25 yaşındaki oğlu İbrahim Kaçkan, kız babalarının istediği yüksek miktardaki başlık parasını bulamadığı için evlenemiyor. Babası 2 kez evlenen İbrahim Kaçkan, tarlalarda tarım işçisi olarak çalıştığı için istenilen başlık parasını da bir türlü toparlayamıyor.

"KIZ BİLE SEVEMİYORUZ"

Kaçkan, bu çağda başlık parasının hala var olmasının sıkıntısını yaşadığını belirterek, "Biz 7 yıl önce taşı toprağa altın diye Adana'ya geldik. Ancak tarım işçisi olarak çalıştığımız için 7 yıldır çadırda yaşıyoruz. Bu nedenle de bir türlü evlenemiyorum. Askerliğimi bile yaptım geldim ancak param olmadığı için bir türlü evlenemiyorum. Bu çağda bile hala kız babaları başlık parası istiyorlar. Bu nedenle kız bile sevemiyorum. Çünkü ağzını açan baba 15-25 bin TL arası başlık parası istiyor. Benim maddi gücüm bu parayı verecek düzeyde olmadığı için gönlümü bile kapattım artık" dedi.

Kendisinin evlenebilmek için kız kaçırması dışında başka bir seçeneğin kalmadığına dikkat çeken Kaçkan şunları kaydetti:

"Param olmadığı için ben evlenmek istiyorsam kız kaçırmam gerekiyor. Ancak bunu da yaparsam beni öldürürler. Ne yapacağımı bilmiyorum. Kız kaçırırsan öldürürler, kaçırmasan evlenemiyorum. Ama bu durum kimsenin umurunda değil. Başlık parasının kalkmasına istiyorum. Gençlerin iradeleri kısıtlanmamalı."
Arkadaşlarının bir bir evlendiğini anlatan Kaçkan, "Onlara bakıyorum, maddi durumum olmadığı için mecbur susuyorum" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2011 Salı 18:28:36
Güncelleme :8 Kasım 2011 Salı 18:31:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?