4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Baykal Çukurova'yı salladı!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal Adana'nın merkez ilçesi Çukurova Belediye Başkan'ı Yıldıray Arıkan'ı ziyareti sırasında, belediye binasına alınmayan partililer binanın girişinde camları kırdı.

CHP Genel Başkanı Baykal Adana'da merkez ilçelerle birlikte bulunan 15 ilçe arasından CHP'nin kazandığı tek ilçe olan Çukurova'yı ziyaret etti. Baykal dün geldiği Adana'da HiltonSA Oteli'nde dinlendikten sonra bugün saat 11:00 sularında Çukurova Belediyesi binasına geldi. Baykal'ı burada kalabalık bir partili grup karşıladı.

Baykal ile tokalaşmak isityen partililer ile korumalar arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı. Baykal bu tartışmalara müdahil olarak korumalara vatandaşlara daha yumaşak davaranmaları konusunuda uyarıda bulundu. Baykal vatandaşlara hitap etmeden belediye binasını çıkıp, vatandaşlarda binaya alınmayınca bazı kızkın partililer belediye binasının giriş kapısında bulunan camları kırarak tepkilerini gösterdi. Baykal ise merdivenlerden çıkarken kırılan cam seslerini duymasına rağman aldırmadan başkanının makam odasını geçerek basın mensuplarına çakılmada bulundu.

Baykal burada yaptığı açıklamada, Adana ve Mersin'deki seçimi kazan belediye başkanlarını ziyaret ederek kutlamak ve başarılar dilemek için gelidiğini Adana'dan sonra Mersin'e geçeceğini söyledi. Adana'da Çukurova ilçesinde belediye başkanlığını kazanan Yıldıray Arıkan'ı kutladığını, Çukurova'da seçimlerin çok net bir biçimde her türlü tartışmadan itirazdan uzak bir biçimde Arıkan'n kazandığını bundan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, "Arıkan deneyimli bir belediye başkanımızdır. Geçmişte bizlere büyük hizmet verdi. Hizmet vermeye devam edecektir" dedi.

Demokrasinin bu seçimden güçlenerek çıktığını, Türkiye'de yeni bir siyasal döneme girdiğini ve Türkiye'nin yeni bir iktidar istediğinin ortaya çıktığına dikkat çekerek şunları kaydetti:

"CHP Türkiye'nin her tarafında iktirada aday bir parti olarak çıkmıştır. Türkiye'nin gidişatı ile bir dönemin son erdiği yeni bir dönemin başlamak üzere olduğu görüldü. Vatandaş tarafından görüldü Artık bu iktidarın sonu görüldü. Önüzdeki günlerde Türkiye tek bir siyaset anlayışla ele alınmayacaktır. Artık halka tepeden bakan zihniyeti kesinlikle reddetmştir. Demokrasi işlemeye başlamıştır. Her türlü zorlama ve baskıya rağmen halkımız iktidare ders vermişitir."

29 Mart yerel seçimlerinin sonuçlarının olumlu yönde alınmaya başlanacağını ve bu sonuçların şimdiden alınmaya başlandığını anlatan Baykal, yüzde 47 oy aldığın zaman 1 Mayıs'a kutlamalarına jopla ve bomba ile karışlık veren hükümetin şimdi 1 Mayıs'ı bayram olarak kutlama karakı alıdığını, bunun milli iradenin kendini iyice hissettirmeye başlaması olduğunu, buna önümüzdeik dönemlerde yenilerinin de ekelenceğini kaydetti.

Seçim sürecinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın herkesi suçlayan, herkese kızan gergin tavrınını herkesin gördüğünü bunun da neden olduğunu kendisinin söylediğini hatırlatan Baykal, "Neden öyle oluyor biliyoru musunuz? 'Abbas' gidici. Geçmiş siyaset dönemi bitmiştir" dedi.

Adana'daki seçimlerini YSK'ya taşınması ve daha sonra adliyede çıkan güvenlik kamerası görüntülerinden sonra yargıya taşınmasın Adana gibi demokrasi bilinci güçlü ve katılımcı bir ile yakışmadığının altını çizerek şöyle devam etti:
"Adana'da ki seçim maalesef her türlü tartışmadan uzak vicdanları rahat tartışmasız bir noktaya ulaşmamıştır. Bundan büyük üzüntü duyuyoruz. Adana yükse demokrasi bilinci olan kentir. Aynı zamanda Adana gibi sorumlu insanların yaşadığı kentte belediye seçimlerini hala tartışmaya açık olması bu tartışmanın Türkiye'nin hiçbir ilinde Adana da olduğu kadar uzun süreli devem etemediğine tanık oluyoruz. Hala net sonuçları ortada değildir. Konu sadace YSK değil, yargıya da intikal etmişitir. Bu tartışmalar inşallah kısa sürede sonuçlar. Bu tartışmaların seçimleri yenilemeden sonuçlandırmasına imkanı yoktur. Maalsef her akşam Adana seçimlerinin tartışmasını izliyoruz. Konu aydınlanmış değlidir. Konu yargının takip ettiği bir konu haline gelmiştir Bu ortamda YSK'nın gerekli sorumluluğu üzerine alıp doğru kararı vermelidir. Adana'da adil bir seçim yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Böyle bir karar alıncak olursa Adana'da yeni bir belediye sistemine sahip olacaktır Demokraside sandığı sayma ve güven esastır.
Tartışmalar ve şaibeli sonuçlar vatandaşın milli iradaye olan güveni sarsmıştır. Arıtk bu seçimin insanları tatmin edeci bir yönü kalmamıtır. Taktir YSK'ya aittir. Seçimin yargıya taşınması da çok üzünttü vericidir."

Oy üzerinden hırsızlık olamayacağını, din üzerinden hırsızlık yapanları gördüklerini ancak oy hırsızlarını ilk kez gördüklerini belirten Baykal, "Oy üzerinden hırsızlık olor mu? Din ve imana dayalı hırsızlık gördük. Deniz Feneri budur işte. İnsanların dini imanı istismar ederek Ramazan ayanda fitre ve zekatlarının çalındığını gördük. Ama oy üzerin bu yayıpılır mı? Ancak demokraside çareler tükenmez. Seçimi bir daha yaparız seçimi kim alıyor hep birlikte görürüz. Vicdanları tatmin eden bir sonuç verilmelidir" şeklinde konuştu.

Baykal Ergenekon davasının Kıbrıs'a sıçradığı yönündeki bir soru üzerine de şu yanıtı verdi:

"Türkiye'de bazı yanlışlar yapılıyor. Bazı olaylar yaşyanıyor. Kıbrıs'ta da Türkiye' deki yanlışları örnek alıyor olması çok düşündürücüdür." Daha sonra Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan, Baykal'a şeker ve sandık içinde vazo hediye etti.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2009 Cuma 13:59:47
Güncelleme :10 Nisan 2009 Cuma 14:13:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?