3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Bayramda nasıl beslenmeliyiz?

Adana İl Sağlık Müdürlüğü Diyetisyen Serpil Demiray, Kurban Bayramı'nda aşırı et tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğini bildirdi.

Demiray, yaptığı açıklamada, etin, sindirimi zor bir yiyecek olduğunu özellikle yeni kesilmiş etin dinlendirilmeden tüketilmesi halinde, midede şişkinlik ve hazımsızlık gibi şikayetlere yol açacağını, fazla et tüketiminin ise kolesterolü olanlar, kalp ve karaciğer hastaları için sakıncalı durumlara neden olabileceğini söyledi.

Kurban Bayramı'nda et tüketilirken görünen yağ kısımlarının mutlaka temizlenmesi gerektiğini vurgulayan Demiray, şu önerilerde bulundu:

"Doymuş yağ oranı yüksek olan hayvansal gıdalar, kalp/damar hastalıklarına davetiye çıkarır. Etler hazırlanırken görünen yağ temizlendikten sonra, soğutucuda bir iki gün dinlendirilmeli, pişirileceği zaman ayrıca yağ eklenmemelidir. Etler haşlama veya fırında pişirilirse daha sağlıklı olur. Izgara yapılan etlerde etin yanmasından dolayı oluşan kanserojen maddeler sağlık için olumsuzluklara yol açar."

Kurban Bayramı'nda, özellikle bayram ziyaretlerinde şeker, çikolata, hamur tatlıları ve beraberinde tüketilen etin, hem kolesterolün yükselmesine hem de kilo alımına neden olacağına dikkat çeken Demiray, bayramlarda sebze ve meyve tüketiminin arttırılması, posadan zengin kuru baklagil ve kepekli ekmek tüketimine önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

Sağlıklı yaşamanın temel koşullarından biri olan "fiziksel aktivite"nin bayram süresince sürdürülmesi durumunda 2.5 litre kadar su tüketilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Serpil Demiray, şunları kaydetti:

"Kurbanlık hayvanların sakatatlarının tüketilmesi kolesterolü arttırır. Dikkat edilmelidir. Kesilen hayvandan çıkan yağlar, kesinlikle yemeklere tat vermek için kullanılmamalıdır. Kahvaltı öğünü atlanmamalı, ev ziyaretlerine gidilirken düşük kalorili yiyecekler (çorba, yoğurt, meyve, salata gibi) yenerek evden çıkılmalıdır. Böylece ikramlara 'hayır' deme şansımız doğar.

Çay, kahve gibi içeceklerin tüketimi fazla olursa kalp ritim bozuklukları, uykusuzluk ve mide şikayetleri artabilir. Bu içeceklerin tüketim miktarını sınırlamak gerekir. Şerbetli hamur tatlıları yerine, sütlü tatlılar tercih edilebilir. Sağlıklı yaşamın temel koşullarından biri olan fiziksel aktiviteyi de bayram boyunca unutmamak gerekir."

İHA
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2008 Çarşamba 12:42:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?