2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Bebek ölümleri azalıyor

Yenidoğan bebek ölümlerini Avrupa standartlarına çekmek amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalarda önemli sonuçlar alınmaya başlandığı bildirildi.

Sağlık Müdürlüğü ve Çukurova Üniversitesi tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen 19 yenidoğan canlandırma kursunda bine yakın sağlık çalışanı eğitimden geçirildi. Adana Hekimevi'nde 19.'su düzenlenen Yenidoğan Canlandırma Kursu sertifika töreninde konuşan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Satar, Türkiye'de yılda yaklaşık 1 milyon 400 bin bebeğin doğduğunu ve bunların yaklaşık yüzde 10'unun doğduktan sonra canlandırmaya gereksinim duyduğunu söyledi.

Neonatal Resüsitasyon Programı (Yenidoğan Canlandırma Programı) ile doğum odasında bebeğe müdahale etmesi mümkün olan doktorlar ve yardımcı sağlık personeline, uluslararası belirlenmiş standartlara göre 3 günlük bir eğitim verilerek yenidoğan bebeklere en uygun tıbbi yaklaşımın sağlandığına dikkat çeken Dr. Satar, şöyle konuştu:

"Bu işlemler uygun şekilde yapılmaz veya uygulanmazsa bebeklerde asfiksi olarak adlandırdığımız oksijensizliğe bağlı başta beyin olmak üzere tüm organlarında hasarlar meydana gelebilmekte, bunların bir kısmı kalıcı olmaktadır. Sağlık Bakanlığı'nın koordine ettiği bu kurslarla ülke genelinde yaklaşık 20 bin doktor ve yardımcı sağlık personeli eğitilmiştir. Eğitimci olarak yer aldığımız Neonatal Resusitasyon Programı yenidoğan bebek ölümlerinin azaltılmasına ve bebeklerin sağlıklı olmasına katkıda bulunacaktır. Bu çalışmalarında katkısı ile ülkemizde geçtiğimiz 10 yılda binde 29'dan binde 17'lere düşen yenidoğan bebek ölümlerinin gelecek 10 yılda binde 9'ların altına inerek gelişmiş ülkeler seviyesine yaklaşacağına inanıyorum."

Sağlık Müdürü Dr. Çağlar Çatak da, doğumu izleyen dakikaların bebeğin ana rahmi dışındaki yaşama uyum sağlamasına yardım edilmesi gereken önemli dakikalar olduğunu ifade ederek, "Nefes alamayan veya etkili solunum yapamayan bir bebeğe yaşamın ilk birkaç dakikasında yapılan girişimlerin sonuçları yaşamın niteliğini doğrudan etkileyerek tüm bir yaşam boyunca sürecek sonuçlar doğurur" dedi.

Doğumların mutlaka hastanelerde olması gerektiğini de ifade eden Dr. Çatak, "Yeterli bir canlandırma için doğum odasında uygun gereçler her an hazır olmalı, ilgili birimlerde ki sağlık çalışanları da yenidoğan canlandırma becerilerinin tam olması ve bir ekip olarak uyumlu çalışabilmeleri gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Sağlık Müdürlüğü AÇSAP Şube Müdürü Dr. Mutlucan Karaman, Çukurova Üniversitesi Yenidoğan Anabilim Dalı ve Sağlık Müdürlüğü tarafından Adana'da bugüne kadar 19 kez Yenidoğan Canlandırma kursu düzenlendiğini söyledi. Dr. Karaman, eğitimler sonunda, doğuma müdahale edebilecek kadın hastalıkları ve doğum uzmanları, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları, anestezi uzmanları, pratisyen hekimler, ebeler, hemşireler, anestezi teknisyeni 970 sağlık personelinin sertifikalandırıldığını sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2008 Çarşamba 13:28:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?