3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Bedava kömür rant kapısı oldu!

Adana'da bedava kömür alan 30 kişinin, yaklaşık 14 ton kömürü sattığı tespit edilerek yasal işlem başlatıldığı bildirildi.

Seyhan Kaymakamı İsmail Hakkı Develi ve Yüreğir Kaymakamı Abdullah Dölek basın toplantısı düzenleyerek Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) yardımları hakkında bilgi verdi.

Kaymakam Develi, Vakfın 1986'da il ve ilçelerdeki idari yapılanmasını tamamlayarak çalışmalarına başladığını, Türkiye Cumhuriyeti'nin 1982 Anayasası'nın 2. maddesine göre sosyal hukuk devleti olduğunu hatırlatarak, "Sosyal devlet, güçlülerin güçsüzler karşısında güvencesidir. Muhtaca insanca yaşamayı amaç edinmiş bir devlettir. Devletimizde bunun gereği olarak yoksulun yanındadır" dedi.

Seyhan'da geçen yıl yardımlardan 37 bin 142 kişinin faydalandığını belirten Develi, barınma, eğitim, afet, proje, giyecek ve gıda alanlarında toplam 4 milyon 113 bin YTL yardım yapıldığına dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Bu yıl ise 40 bin 760 kişiye yaklaşık 3,5 milyon YTL yardım yapıldı. Seyhan'da 1 milyon kişi yaşamaktadır. Belirlenen ihtiyaç sahiplerine kömür yardımları ise sürmektedir. Nüfusun yüzde 4'ü SYDV yardımlarından faydalanıyor. 15 Eylül'de başlayan kömür yardımında bugüne kadar 18 bin 92 kişiye ise 9 bin ton kömür yardımı yapıldı."

Yardımlar sırasında istenmeyen olaylar yaşanabildiğini ancak her türlü şikayetin üzerinde titizlikle durduklarını ifade eden Develi, "İlk zamanlar yardım yaptığımız noktada nakliyeciler vatandaşlardan haksız gelir elde etmeye çalıştı. İlçe Emniyet Amirliğimizin müdahalesiyle bu kişiler yardım merkezlerinden uzaklaştırıldı. Ayrıca, bazı kişilerin vatandaşlardan kömür aldığını tespit ettik. Bugüne kadar satın alındığı belirlenen 246 torba kömüre el koyduk. 30 bin kişinin faydalandığı bu tür uygulamalarda bazı eksiklikler tabii ki olacaktır. Ancak 3-5 kişi vatandaşları istismar edecek diye 30 bin kişinin üşümesine göz yumamayız. 13 kişinin yaklaşık 3 ton 69 kilogram kömürü sattığını tespit ettik" diye konuştu.

Develi, yaptıkları çalışmalarda vatandaşlarda 3-4 YTL'ye alınan kömürlerin piyasada 10-15 YTL arasında satıldığını belirlediklerini vurguladı. Yüreğir Kaymakamı Abdullah Dölek ise, nüfusu 500 bini aşan ilçede SYDV çerçevesinde, 21 bin kişiye 2,5 milyon YTL yardım yapıldığını söyledi. Yüreğir'de bugüne kadar 14 bin aileye 7 bin ton kömür yardımı yapıldığını belirten Dölek, zaman zaman yardım kömürlerinin satılması olaylarıyla karşılaştıklarını da anlattı.

Dölek, bugüne kadar 13 suistimal olayı tespit ettiklerini ifade ederek, "Çalışmalarımız kapsamında satılmak istenen 400 torba yani 10 ton kömüre el koyduk. Bu kömürleri satmak isteyen kişiler hakkında Kabahatler Kanununa göre cezai işlem uygulandı" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2008 Salı 14:19:23
Güncelleme :2 Aralık 2008 Salı 14:24:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?