4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Bedensel engelliye seçim eziyeti

Adana'da 30 yaşındaki zihinsel ve bedensel engelli İbrahim Tokmakçı, oy kullanacağı sandık okul binasının 3. katında olduğu için oy kullanmadan geri dönmek zorunda kaldı. Engelli gencin babası dava açacağını söyledi.

29 Mart yerel seçimlerinde bütün Türkiye'de olduğu gibi Adana'da da sabah saatlerinden itibaren oy kullanma işlemi başladı. Ancak Adana'da çoğu okulda engelli merdiveni olmadığı ve engellilere 3 ve 4. katlar yazıldığı için engelliler oy kullanmadan evlerine dönmek zorunda kaldı.

Merkez ilçe Seyhan'ın Yeşilyurt Mahallesi'nde bulunan Mehmet Kemal Tuncel Lisesi'ne babası Beşir Tokmakçı (62) ile birlikte oy kullanmaya gelen İbrahim Tokmakçı (30), oy kullanacağı sandık 3. katta olduğu için oyunu kullanamadı.

Doğuştan yüzde 80 bedensel ve zihinsel engelli olduğu için tekerlekli sandalyeye mahkum yaşayan İbrahim Tokmakçı, bütün seçimlerde engelli olduğu için oy kullanmakta zorlandığını belirterek, "2007 seçiminde oy kullandığım sandık 4. kattaydı. O zaman babam beni sırtında sandığa kadar taşımış, bende oy kullanmıştım. Bu kez de bana 3. katı yazmışlar. Ancak babam artık yaşlandı, ben de büyüdüğüm için beni taşıyamaz oldu. Bu nedenle 3. kata kadar çıkıp oy kullanamadım" dedi.

Kendisine 1. kattaki sandıkta oy kullanma hakkı vermeleri durumunda da oy kullanamayacağını vurgulayan Tokmakçı, okulların çoğunda bu okulda olduğu gibi engelli merdiveni olmadığını belirtti. Her seçimde aynı şeyi yaşadıklarını anlatan Tokmakçı, şunları söyledi:

"Ben vatandaşlık hakkımı kullanmak istiyorum ama kullanamıyorum. Bu sorunu her sene yaşıyoruz. Babam yaşlandığı için beni çıkaramıyor. Çıkaramadığı içinde ben oy kullanamıyorum. 30 yaşındayım. Oraya çıkacaksın illa diyorlar. 3. katı yazmışlar. Babam çıkaramıyor. Artık beli ağrıyor. Ben de yaşım ilerlediği için kalkamıyorum. Ayaklarımı kıpırdatamıyorum. Her sene bu olay yaşanıyor. Artık sizden ve devletten yardım istiyorum. Oy kullanamadığım için üzülüyorum. Bana 'oy kullanamazsın' diyorlar. Babam var, babam olmadığı zaman ben ne yapacağım. Her yerde böyle. Oy kullanamıyorum. Oy kullanma hakkımı da yaşamıyorum. Vatandaşlık hakkımı kullanamıyorum."

Oy kullanamadığı için çok üzüldüğünü ve artık bu işin sonu olmadığını, her yerde hakkını arayacağını belirten Tokmakçı, AİHM'e kadar gideceklerini kaydetti.
Baba Beşir Tokmakçı ise, 30 yaşındaki doğuştan zihinsel ve bedensel engelli oğlunun 18 yaşından bu yana oy kullanmak için eziyet çektiğini, daha önce kendisinin oğlunu sandığa sırtında götürdüğünü ama artık götüremediğini söyledi. Tokmakçı, "Türkiye'de nüfusun yüzde 10'unun engelli olduğunu düşünürsek, buna bir çare bulunmalı. Gerçekten zor oldu. 5 seçim sırtımda taşıyarak oy kullandırdım. En azından oyumuzu zemin katta kullandırabilirlerdi" dedi.

Oğlunun engelli olduğu için vatandaşlık görevini yerine getiremediğini belirten Tokmakçı, "Türkiye'de bu yaşandı. Bin engelli oy kullanamadığı için ceza verildi. Ben oğluma ceza gelmemesi için salon görevlisinden oğlum için 'engelli olduğu için oy kullanamamıştır' yazısı aldım. Bu yazıyla birlikte devlet beni cezalandırmadan ben devleti mahkemeye vereceğim" diye konuştu.

Daha sonra Beşir Tokmakçı, oğlu İbrahim Tokmakçı ile birlikte evine geri döndü.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Mart 2009 Pazar 13:49:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?