29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Belediye ihtiyaçları fuarı açıldı

Adana Valisi İlhan Atış, belediyelerin her fırsatta yetkilerinin arttırılmasının istendiğini hatırlatarak, "Yerel yönetimler çok yetki isteme yerine az yetkiyle çok iş yapmalıdır" dedi.

Çukurova Fuarcılık A.Ş. (ÇUFAŞ) ile TÜYAP'ın işbirliği ve Türkiye Belediyeler Birliği'nin destekleriyle düzenlenen "Belediye İhtiyaçları Fuarı" TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde açıldı. Fuarın açılışı nedeniyle düzenlenen törende konuşan Vali İlhan Atış, Karadeniz'in Trabzon'u, Doğu Anadolu'nun Diyarbakır'ı, Ege'nin İzmir'i ve İç Anadolu Bölgesi'nin Ankara'sı kadar Akdeniz'de de Adana'nın çok önemli bir şehir olduğunu söyledi.

Bu bölgenin İstanbul'unun da Adana olacağını bunu başarmak için belediyelere, üniversitelere ve valiye çok iş düştüğünü ifade eden Atış, "Biz el ele erip Adana'yı bölgenin İstanbul'u haline getireceğiz. Bu anlamda TÜYAP'ın düzenlemiş olduğu fuar da çok önemli. Çünkü bir ilde yapılan fuar o ilin sadece turizmine fayda sağlamaz. Aynı zamanda yörenin ekonomisine de çok büyük katkı sağlar" dedi.

Belediyelerin her fırsatta yetki azlığından yakındığına dikkat çeken Atış şunları kaydetti:
"Yerel yönetimler çok yetki yerine az yetkiyle bile iş yapmalı. Yerel yönetimlere çok yetki verilmesi önemli. Ancak yerel yönetimler çok yetki isteme yerine az yetkiyle çok iş yapmalıdır. Bazen de yetkisinin dışına çıkarak benim gibi hizmet üretmelidir." Vali Atış, 26 yıl önce 1.5 milyon dolar için Lüksemburg'da saatlerce kapıda bekletilen ve kredi verilmeyen Türkiye'nin bugün 101 milyar dolar ihracat rakamına ulaştığını belirterek, "Türkiye 150 milyar dolar ithalat, 101 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmıştır. Buna Adana'nın da çok büyük katkıları vardır. Adana Türkiye'nin en önemli şehirlerinden biridir. Adana ileride Türkiye'nin enerji üssü olacaktır" diye konuştu.

Türkiye Belediyeler Birliği ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak da, 18-21 Ekim tarihleri arasında açık kalacak fuara yurt içinden ve yurt dışından 600 belediye başkanının katılımının beklendiğini fuarın sanayici ve imalatçı esnafı için büyük fırsat olduğunu ayrıca fuara 18 farklı ülkeden 137 firma ve firma temsilcilerinin katılacağını söyledi. Belediye İhtiyaçları Fuarı'nın; özellikle altyapı iş makinelerinden mobilya yapımcılarına, asansör vinci üreticisinden kapı kilidi imalatçısına, toplu taşıma araçlarından ışıklı ve yön tabelaları imalatçısına kadar Adana ve çevresindeki tüm işadamı ve esnafına hareketlilik getireceğini anlatan Durak, "Belediye başkanlarımızın çağdaş belediyecilik uygulamalarını görmek için yurt dışına inceleme gezisine gitmelerine gerek yok. Belediye
başkanları, hem Adana Büyükşehir Belediyesi'nin başta İçme Suyu, Kanalizasyon Arıtma Tesisleri ile rekreasyon düzenlemeleri gibi Avrupa standartlarının üzerindeki uygulamalarını görecekler, hem de fuar alanında alış veriş yapacaklar" dedi.

Durak, çocukluğunda Adana'nın nüfusunun 100 bin olduğunu İstanbul'un ise 1 milyon bile olmadığını 50 yıl önce nüfusun yüzde 80'ninin köylerde yaşadığını ifade ederek şöyle devam etti:
"Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da başlayan terör ve diğer sebeplerden dolayı şehirler hızla dolmaya ve kalabalıklaşmaya başladı. Bunun sonucunda kentler adeta bir köy haline geldi. Hızlı göç sonucunda belediyelerin üzerine alt yapı ve imar sorunu bindi. Hala da bu sorunlarla uğraşmaktayız." Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Ümit Özgümüş ise Avrupa ülkelerinde belediyelerin artık hizmet için iş makinelerini ithal etmeye başladığını belirterek, "Bunun nedeni Avrupa'da artık nüfus artmıyor. Köyden kente göç olmuyor. Bu nedenle belediyenin alt yapı sorunu yok. Şehirlerin yapısı fazla değişmiyor. Ancak Türkiye'de hala köyden kente hızlı bir göç var. Aynı zamanda nüfus artışı da hala yüzde 2'ler seviyesinde. Bu nedenle Türkiye'de 30 yıl daha belediyelerin alt yapı üretme sorunu olacak. Bunun sonucunda belediyelerin iş makinesi ihtiyacı olacak" dedi.

Konuşmaların ardından fuarın açılışı gerçekleşti. Açılışa ATO Başkanı Şaban Baş, ATB Başkanı Fethi Coşkuntuncel ve çok sayıda belediye başkanı katıldı. Açılışın ardından standlar gezildi. Daha sonra Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü'ne bağlı Cankur kurtarma operasyonu tatbikat yaptı.

iha
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2007 Perşembe 17:33:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?