4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Belediye Meclisi'nden Çin'e kınama

Ceyhan Belediye Meclisi, Doğu Türkistan’daki kanlı olaylar nedeniyle Çin Hükümetini kınadı.

Ceyhan Belediye Meclisi, Temmuz ayı olağan toplantısında Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün talebi ile gündeme aldığı Doğu Türkistan’daki, kanlı olayları oy birliği ile kınadı.

Başkan Sözlü, toplantıda yaptığı konuşmada, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Çin zulmüne terk edilen Doğu Türkistan’ın Türk kültürünün kaynağı olduğunu ifade ederek, “Maalesef bu bölgedeki kardeşlerimiz bilinçli olarak dünyanın gözü önünde insanlık dışı uygulamalara maruz kalmaktadır. Çin Hükümetinin nihai amacı, uyguladığı baskı, şiddet ve yıldırma yöntemleriyle Uygur Türklerini asimile etmektir. Dünyanın buna seyirci kaldığını esefle görmekteyiz. Bu yüzden Ceyhan Belediye Meclisi olarak Çin Hükümetini kınıyoruz. Ayrıca hükümetimizin bu olayların önlenmesi husussunda alacağı tüm kararların destekçisi olacağız” dedi.

Sözlü, konuşmasında Çin Hükümetinin imar planlamaları adı altında eski Türk yapıtlarını yok etmek istediğini ifade ederek, “Çin Hükümeti tarafından Uygur Türklerinin yaşadığı bölgelere zorla Çinliler yerleştiriliyor. Nükleer denemeler hep Uygur Türklerinin olduğu bölgelerde yapılıyor. Son günlerde yaşanan olayların asıl sebebi ise uzun süredir Uygur kızlarının ve kadınlarının maruz kaldığı cinsel taciz olaylarıdır” şeklinde konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2009 Çarşamba 13:09:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?