4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Belediyeler Birliği Seçimi TBMM'de

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’a, “Türkiye Belediyeler Birliği Genel Kurulu’nun yasal olduğunu iddia edebilir misiniz?” diye sordu.


Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, Türk Vatandaşlığı Kanunu Tasarısı’nın görüşüldüğü oturumda söz alan MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, Türkiye Belediyeler Birliği’nde hukuk dışı uygulamalar yapıldığını söyledi.


TBB seçimlerinde yasal süreç beklenmeden genel kurul yapıldığını vurgulayan Faruk Bal, “TBB, Yerel Yönetimler Yasası’na tabi bir kuruluştur ve kendisinin işleyişine ilişkin bir tüzüğü vardır. Bu tüzüğe göre TBB yönetimine seçilen yöneticiler, genel kurula kadar görevlidir. YSK kesin sonuçları ilan ettikten sonra seçim süreci başlatılır. İçişleri Bakanı, kendisine bağlı olan 1. Hukuk Müşaviri’nden konuyla ilgili mütalaa alır. 1. Hukuk Müşaviri, “YSK’nın seçim sonuçlarını ne zaman açıklayacağı belli değil. Yerel yönetim hizmetleri çok önemlidir.

Onun için siz Bakanlık yetkinize dayalı olarak Aytaç Durak ve yönetimini görevden alın, yerine kayyum tayin edin” der. Sayın İçişleri Bakanı da, bu mütalaaya dayanarak, mevcut yönetimi görevden alır, 81 ilin Valisine genelge göndererek “buna göre işlem yapılmasını rica ederim” der ve ona göre bu süreç başlar. Sayın Bakan, Türkiye Belediyeler Birliğiyle ilgili, 1. Hukuk Müşavirliğinden aldığınız mütalaayı genelge haline dönüştürme yetkiniz var mı? Hukuk Devletinde en üst kurum Anayasa’dır. Anayasa, hiçbir makamın, hiçbir merciinin kanundan ve Anayasa’dan alınmayan bir yetkinin kullanılmayacağına amirdir.

Sayın Bakan sizin böyle bir yetkiniz var mı? Sayın Bakan, mahallî idareler birliklerinin seçilmiş yöneticilerini görevinden alıp, yerine kamu görevi ifa eden ve zatıalinizin denetiminde olan kişileri atayarak, atanmış kişiler de, AKP grubunun veya AKP kanalından seçilmiş olan kişiler delege olarak getirilmek suretiyle Türkiye Belediyeler Birliğinin yeni teşekkül eden yönetiminin yasal olduğunu iddia edebilir misiniz? Bunun hukuk devletinde bir yerinin olduğunu söyleyebilir misiniz? O zaman, hukuk devletine geri dönmek zorundayız.”


MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal’ın sorusu üzerine söz alan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Türkiye Belediyeler Birliği’ndeki uygulamaların tamamen yasal olduğunu söyleyerek, “Bütün iller delegelerini seçmiştir ve o delegelerin katılımıyla Meclis toplanmıştır, kongre yapılmıştır. Tamamen hukukidir” şeklinde konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2009 Cumartesi 12:28:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?