5
Mayıs
2024
Pazar
ADANA

Belediyelere haciz kıskacı

Kötü yönetim, iş bilmezlik, rant sevdası ve kaynakların israfı gibi sebepler yüzünden büyük mali sıkıntı içinde olan Türkiye’deki belediyeler, şimdi de Sosyal Sigortalar Kurumu’nun (SSK) haciz kıskacına girdi.

Adana’da ve Osmaniye’de 70 belediye, trilyonluk SSK borçları yüzünden haciz kıskacına alındı. SSK Adana Bölge Müdürlüğü, toplam 24 belediyenin trilyonluk borçlarını ödemedikleri gerekçesiyle İller Bankası’na gönderdiği bir yazıyla gelirlerine haciz konmasını istediği öğrenildi. Borcunu taksitlendirme konusunda anlaşma yapmış belediyeler ise hacizden kurtuldu.

SSK’ya borçlu olan ve İller Bankası gelirlerine el konulan bazı belediyeler ile borçları şöyle:
"Yüreğir 23 trilyon 500 milyar, Kozan 6 trilyon 500 milyar, Karataş 3 trilyon, Pozantı 341 milyar, Tuzla 800 milyar, Yumurtalık 1 trilyon 300 milyar, Karaisalı 500 milyar, Sofulu 1 trilyon 850 milyar, Havutlu 800 milyar, Buruk 210 milyar, İmamoğlu 2 trilyon 500 milyar, Akçatekir: 810 milyar, Osmaniye 17 trilyon 100 milyar, Kadirli 14 trilyon, Düziçi 3 trilyon 238 milyar, Toprakkale 2 trilyon 114 milyar, Hasanbeyli 447 milyar, Kırmıtlı 783 milyar ve Cevdetiye 480 milyar."

BELEDİYE BAŞKANLARI FERYAT EDİYOR

SSK’ya toplam 23 trilyon 500 milyar lira borcu bulunan Yüreğir Belediye Başkanı Ömer Topçu, hacizle kesilecek paranın hizmet aşklarına darbe vuracağını belirterek, "Kesilen para değil, hizmet aşkıdır" dedi. Yüreğir’in her karışına hizmet götürmek gerektiğini, geride kalan 5 yılın ilçeye 15 yıl geriye götürdüğünü ifade eden Topçu, "Biz 28 Mart’ta bu belediyeyi 51 trilyon borçla devraldık. 1280 işçi vardı. Bu sayıyı şu anda 750’ye düşürdük. 150 işçinin daha çıkarılması lazım. Yeni yasaya göre hiçbir belediyenin personel gideri yüzde 30’unu geçmeyecek. Geçerse belediye başkanına zimmet çıkacak. Hizmet için ciddi kaynaklar gerekiyor. Fakat biz kaynaktan vazgeçtik, mevcut borçların yarattığı ekonomik sıkıntı elimizi kolumuzu bağlıyor. Bunlar yetmiyormuş gibi bir de SSK icrası çıktı. Çok sıkıntılıyız. Böyle giderse, değil hizmet üretmek, personel giderlerini dahi karşılayamam" diye konuştu.

Osmaniye Belediye Başkanı Davut Çuhadar da, 17 trilyon 100 milyar SSK borcu nedeniyle iğneden ipliğe her şeylerinin hacizli olduğunu bildirdi. Yatırım yapmak istedikleri her alanda karşılarına SSK’nın çıktığını, Osmaniye’nin en önemli ihtiyaçlarından biri olan Otogar projesini de sırf hacizler yüzünden hayata geçiremediğini belirten Çuhadar, "Zaten SSK bundan daha fazlasını yapamazdı. Yapacağı her şeyi yaptı. İller Bankası’ndan gelen gelirlerimizin yüzde 40’ı otomatikman bloke ediliyor. Osmaniye, Doğu’dan en fazla göç alan il. İşsizlik Şırnak’tan sonra en fazla burada. Adamın bilet parası Osmaniye’ye yetiyor, naylonun altında yaşıyor. Belediyeden de hizmet istiyor. Şehirdeki bu çarpıklıktan zengin insanlar rahatsız oluyor, Osmaniye’den göçüyor. Göçün iki taraflı darbesini yiyoruz. Bunu ilettik. Bir de SSK haczi elimizi ayağımızı bağlıyor. Bu konunun da acil çözülmesi lazım" dedi.

Belediyenin tüm gelirlerinin işçi giderini karşılayamadığını, önceki belediyenin de giderayak yüzde 50 zamla Türkiye ortalamasının üstüne çıktığına işaret eden Çuhadar, şunları söyledi:
"Bu da SSK yükümüzü daha da artırdı. Gelirlerin tümünü işçiye ayırıyorum, bırakın hizmeti yine yetmiyor. Taksitlendirilse ne olacak? SSK benden alacağı hacizli gayrimenkulların tamamını alsın. Devletin yapması gereken belediye işçilerini SEKA’daki gibi bir an evvel tasfiye etsin, özelleştirsin. Aksi durumda her işçinin maliyeti 2-2.5 milyar lirayı buluyor. Emekli etmek istiyoruz, her birine 40 milyar kıdem tazminatı gerekiyor. Bu paraları bankadan alıp versek daha ucuza geliyor. Kazma kürek dönemi bitti, modern iş makineleri var. Belediyeleri batağa düşüren bu işçilerden kurtulmamız lazım. Bütün borç kaynağı işçiler. Benim kalifiye memura ihtiyacım var."

İmamoğlu Belediye Başkanı Talat Sırkıntı ise, SSK borçlarıyla ilgili Başbakanlık tarafından ilgili bakanlığa taksitlendirme ve ödeme kolaylığı konusunda talimat verildiğini, bu durumda yeni bir uygulamanın geçerli olamayacağını söyledi.

İmamoğlu Belediyesi’nde şu anda herhangi bir şekilde haciz işlemi olmadığını, sıkıntının önceki hükümet döneminde kendilerinden kesilen yüzde 25’lik payların, Afet Kararnamesi’ne dahil edilen il ve ilçelere aktarılmasından kaynaklandığını ifade eden Sırkıntı, "Haciz işlemi sadece Adana’ya has uygulama. Birçok vilayette sanırım böyle bir uygulama yok. Zaten İller Bankası’na gelen paylarımızın yüzde 40’ı sürekli borçlarımıza kesiliyor. Paranın tamamı kesilirse hizmet edilen kişiler mağdur duruma düşer. Zaten yaz geliyor, hizmet zamanı. Haciz olayı bölge halkına işkence olur. Mantıklı ve doğru davranış olmaz" dedi.

1 trilyon 750 milyar lira SSK borcu bulunan Sofulu Beldesi Belediye Başkanı Ahmet Zembilci de, belediye borçları konusunda 3-4 gün önce İller Bankası’nda SSK ve Defterdarlık yetkilileri de dahil olmak üzere 7 kurumun biraraya geldiğine işaret ederek, "Bunlar uzlaşma komisyonu oluşturup bir ödemi takvimi çıkaracak. Zaten başbakan da talimat verdi. Bu çalışma bitsin. Bu borç bizim dönemimizin değil. Madem öyle, SSK Bölge Müdürü daha önce niye girmemiş bu işlere? İyi niyet aramıyorum. İller Bankası’ndan yüzde 40 kesiliyor.Yeni şekliyle de bunun dışına çıkamazlar. Zaten SSK bizim borcumuzu otomatikman kesiyor. Haciz işlemi olursa hukuki süreç başlar. İyi niyet yok. Konuşulması lazım" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Mart 2005 Perşembe 15:11:04
Güncelleme :22 Mart 2005 Salı 13:00:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?