29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Ben yoksam, erke dönergeç de yok

Adanalı mucit Cumali Gedik, emekli generallerin de desteğiyle "Kuvvet makinesi" olarak geçen yıl tanıtılan Erke Dönergeç'in 2007 yılında üretileceğinin açıklandığını ancak aradan 8 ay geçmesine rağmen bir gelişme olmadığını belirterek, "Erke Dönergeç benim icadım, onu benden çaldılar. Erke'yi ancak ben üretime geçirebilirim" dedi.

 
İlkokul mezunu 31 yaşındaki Cumali Gedik, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'ndan itibaren "Bilimsel düşüncenin gücü" sloganıyla yoğun reklam kampanyaları düzenlenen, ne olduğu sır gibi saklanan ve "yüzyılın buluşu" olarak kamuoyuna sunulan "Erke Dönergeç"in kendi icadı olduğunu ileri sürdü.


Gedik, petrol, su ve gaz kullanmadan elektrik üreten "Erke Dönergeç" adı verilen icadı 2005 yılı Haziran ayında hazırlamaya başladığını, önce projeyi kağıt üzerine çizdiğini ve daha sonra küçük bir prototipini yaptığını anlatarak, "Maddi imkansızlıklardan dolayı icadımı 2 Şubat 2006'da durdurdum. Bu tarihten sonra bir çok firmadan yardım istedim. Başta TEMSA'ya mektup gönderdim. Ancak mektupta icadın çalınmasından korktuğum için içeriğini fazla anlatamadım. Firmalar da bu nedenle bana inanmadılar ve
yardım etmediler" dedi.


Erke Dönergeç olarak bilinen ve "Cuged" adını verdiği icadını hayata geçirmek için Adana'daki firmalardan sonra TÜBİTAK ve Genelkurmay Başkanlığı'na da bir mektup yazarak projesinin tamamlanması için yardım istediğini belirten Gedik, "TÜBİTAK'tan yaklaşık 4 ay sonra mektubuma bir cevap geldi. Cevapta icadın içeriği hakkında fazla bilgi olmadığı ve icadın başkaları tarafından çalınmaması için patent almam gerektiği belirtiliyordu. Ancak patent almak 10 bin YTL olduğu için patent başvurusu yapamadım ve
TÜBİTAK'ın belirttiği gibi 'Cuged' adını verdiğim icadım çalındı" diye konuştu.


Gedik, icadının geliştirilmesi ve tamamlanması için Genelkurmay Başkanlığı'ndan yardım istemesine rağmen hiçbir cevap alamadığını ileri sürerek, "Genelkurmay eski Başkanı Hilmi Özkök döneminde icadımın içeriğini anlatan mektubu gönderdim. Ancak bana hiçbir yanıt gelmedi" dedi. Gedik, aralarında emekli generallerin de bulunduğu bir grubun boy gösterisi yaparak icadı tanıttığını ve 2007 yılında üretime geçeceklerini söylediklerini hatırlatarak şöyle devam etti:


"Aradan 8 ay geçmesine rağmen Erke Dönergeç'i üretime geçiremediler. Sır denerek Erke Dönergeç'in özelliklerini anlatmadılar. Çünkü Erke Dönergeç'i bilmiyorlar. Bu nedenle özelliklerini anlatamazlar. Benim icadımı kendi icatları gibi gösterdiler. Erke Dönergeç'i ancak ben üretime geçiririm. Ama benim de param yok. Gelsinler anlaşalım Erke Dönergeç'i' beraber üretime geçirelim."


Projesiyle ilgili bilgi veren Gedik, "Elektrik üreticisinin çalışması için maddenin atalet özelliğinden yararlanılıyor. Bu sistemle çalışan makinelerde istenilen yerde, istenilen miktarda elektrik elde edilebilecek. Alet sayesinde buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, çalıştırılabilecek. Cep telefonu ömür boyu şarj olmadan kullanılabilecek. Araçlar yakıt kullanmadan hareket edebilecek. İnat etmesinler gelsinler ortak çalışalım Türkiye için ve tüm dünya için önemli olan bu icadı hayata geçirelim"
dedi.


Cumali Gedik, Erke Dönergeç'in hayata geçirilmesiyle 50 yıl içerisinde petrolün dahi önemini kaybedeceğini savundu.

iha
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2007 Cuma 12:42:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
BİLİNMEZ GERÇEK IP: 85.108.101.xxx Tarih : 21.12.2008 12:32:35

Böyle bir buluşun önemini insanlık anlama va kavrama analizini henüz düzeyine gelmiş bulunmamaktadır. Bu gibi oluşumların evrensel insan kültür ve medeniyetini getirecegi noktayı iyi görememektedir. Bu oluşumlar bizim varlıgımızın niteligini saglayan radikal insanlar tarafından yapılarak süre gelmiştir. Gerçekten bunun olup olmadıgını biraz düşünerek yüzümüzü evreni anlamaya çevirdigimizde bizlerin bir madde oldugunu ve maddelerin var olma enerjileri evrensel kanunlar içersinde çeşitlilik gösterirler. Bu çeşitlilik aldıkları kozmik enerji özellikleri ile farklılık gösterirler.Varolan buluşları insanlıgın maddi yönde bakış çerçevesini zamanla degiştirecegi inancındayım.Bu alanda çalışan bütün insanlıgı saygı ve sevgiyle selamlarım.Bu buluşun ortaya çıkması gizemli bir yolculuga benzer.Bu yolculukta neler insanlıgın önüne çıkacagı kozmozda bilinmez.Bilinmez kozmoz çok renklilik getirebilir.Veya siyah beyaz renk taşır.Bu renkliligin ahengi insan oglunun elindedir. SAYGILARIMLA