4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

'Bilgisayar satışlarında TL'ye geçilsin'

Adana Ticaret Odası (ATO), bilgisayar satışlarında 1 Ekim 2009'dan itibaren TL'ye geçilmesini istedi.

Başta bilgisayar olmak üzere sektördeki tüm ürünlerin alım-satımının ABD Doları ile gerçekleşmesinden dolayı ilgili her kesimin sıkıntı yaşadığını bildiren Adana Ticaret Odası, 1 Ekim 2009 tarihinden itibaren TL'ye geçilmemesi durumunda uygulamanın protesto edilmesi için kampanya başlatılması kararı aldı.

ATO üyelerinden gelen, "Bilgisayar sektöründeki satışlarda dolardan vazgeçilerek Türk Lirası kullanılmasına yönelik" öneriyi görüşen Adana Ticaret Odası Bilişim Teknolojileri İhtisas Komisyonu, bilgisayar sektöründeki satışlarda TL kullanılmasının sektörde önemli bir rahatlama oluşturacağı yolunda görüş birliğine vardı.

Komisyon tarafından alınan karar konusunda açıklamalarda bulunan ATO Yönetim Kurulu aban Baş, "Değişik dönemlerde yaşanan ekonomik kriz ortamlarında ilk uyarı, gerek iş dünyası, gerekse vatandaşların dövizle borçlanmaması yönündedir. Çünkü borç miktarı, her an değişebilmektedir. Yaşanmış bunca olumsuz deneyime karşın, özellikle bilişim sektörünün lokomotifi konumundaki bilgisayar satışlarında halen ABD Doları kullanılmakta, gerekçe olarak da, bilgisayar ürünlerinin yurtdışından ithal edilmesi
gösterilmektedir. Bu yaklaşıma rağmen, yine yurtdışından ithal edilerek iç piyasada satılan cep telefonları, LCD televizyonlar, hatta otomobiller ise TL ile satılmaktadır. Bilgisayar satışında ABD Doları'nın kullanılması, fiyatların sürekli değişmesinin yanında muhasebe işlemlerinde önemli sorunlara neden olmaktadır. Çünkü ürün fatura edilip TL'ye dönüldüğü halde cari hesap hala yabancı para birimi cinsinden devam edebilmektedir. Bunun yanında muhasebeleştirme sırasında kur farkı sorunu da yaşanmaktadır"
dedi.

"Bu olumsuzluklara firmaların farklı kur uygulaması da eklendiğinde olay daha da karmaşık hale gelmektedir" diye Baş, şunları kaydetti:

"Adana Ticaret Odası Bilişim Teknolojileri İhtisas Komisyonu olarak, bu yöndeki beklentilerimiz dikkate alınarak, 1 Ekim 2009 tarihine kadar gerekli düzenlemelerin tamamlanmasını ve bilgisayar ürünlerinin satışında ABD Doları yerine TL kullanılmasını talep ediyoruz. Aksi takdirde 1 Ekim 2009 tarihinden itibaren dövize endeksli satış yapan işyerlerinden alışveriş yapılmaması konusunda kampanya başlatacağız."
 

İHA
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2009 Pazartesi 13:57:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?