2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Bir meslek daha yok oluyor

BİR MESLEK DAHA YOK OLUYOR

Dünyanın en eski mesleklerinden biri olarak öne çıkan 'değirmencilik'in artık unutulmak üzere olduğu bildirildi. Mesleği icra edenlerse, geçimini sağlamak için farklı alanlara yöneldiği belirtildi.

Adana'nın Kozan, Feke ve Saimbeyli ilçelerinde sayıları yaklaşık 2 bine ulaşan değirmenlerin, her geçen gün azaldığı kaydedildi. Buğday, arpa, mısır ve darı gibi tahılların öğütülerek, un haline getirildiği değirmenler ve bunları işleten değirmencilerin sayısındaki düşüşünse ciddi boyutlara ulaştığı yorumu yapıldı. Yakın zamana kadar kullanılan su değirmenlerininse, bugün gelinen noktada teknoloji karşısında direnemediği ve değişime de ayak uyduramadığı için kaderine terk edildiği dile getirildi.

Saimbeyli'nin Kızılağaç Köyü'nde su değirmeni işleten Osman Malkoç, ”Artık su değirmenleri eski günlerinin adeta mumla arar hale geldi. Elektrikli son sistem değirmenler yapılınca su değirmenleri kullanılmaz hale geldi. Kozan, Feke, Saimbeyli, gibi ilçelerde 2 biledin 3 su değirmeni kaldı. Özellikle köylülerimize çağrıda bulunuyorum; Değirmenlerimize sahip çıkalım” dedi. Malkoç, değirmende pilavlık bulgur, içli köfte ve çiğ köfte bulguru, yarma, öğüttüklerini belirterek, un öğütenlerindeyse önceliğin su değirmenlerinde olduğunu da sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2011 Perşembe 12:46:02
Güncelleme :14 Temmuz 2011 Perşembe 12:55:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?