3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Birleşik Kamu-İş'ten zam tepkisi

Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonu (Birleşik Kamu-İş) Genel Başkanı Hasan Kütük, toplumun büyük bir bölümünü oluşturan çalışanların, mutsuz, kaygılı, karamsar ve daha da önemlisi umutsuz hale getirildiğini iddia etti.

Kütük, Eğitim-İş Adana Şubesi'nde düzenlediği basın toplantısında, Eğitim-İş, Yerel-İş, Birleşik Büro-İş, Birleşik Sağlık-İş, Kültür Sanat-İş sendikalarından oluşan 5 iş kolu ve 25 bin üyesi ile 10 Nisan 2008 tarihinde kuruluş başvurusunu yapan Birleşik Kamu-İş'in, kamu iş kolunda 4. büyük konfederasyon olarak Türkiye emek mücadelesindeki yerini aldığını belirtti.

Birleşik Kamu-İş'in; 25-26 Ekim 2008 tarihlerinde yapmış olduğu 1. Olağan Genel Kurulu sonucunda seçilen MYK üyelerinin, 1 Kasım 2008 tarihinde toplanarak görev dağılımı yaptığını, görev dağılımı sonucunda da genel başkanlık görevine kendisini uygun gördüğünü ifade eden Kütük, "Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı olarak ilk defa Adana'da sizlerin aracılığıyla gündeme ilişkin düşüncelerimizi kamuoyu ile paylaşma olanağı bulmanın sevincini ve gururunu yaşıyorum. Öncelikle bu göreve seçilmemde önemli katkılarından dolayı, Adana'daki örgütümüze, üyelerimize teşekkür ediyorum" dedi.

Türkiye'nin Cumhuriyet tarihinin en zor ve en sıkıntılı sürecinden geçtiğini savunan Kütük, "Yoksulluk, yolsuzluk, gelir dağılımı adaletsizliği en üst düzeye çıkmış, zenginler daha zengin, yoksullar daha yoksul hale getirilmiştir. Yeni açıklanan OECD raporunda Türkiye'nin gelir dağılımı adaletsizliğinde Meksika'dan sonra ikinci sırada yer aldığı açıklanmıştır. Kamu çalışanlarına, 2009 yılı içinde yüzde 4+4,5 gibi utanç veren bir maaş artışı öngörülürken, çalışanların ve halkımızın zorunlu ihtiyaç
maddeleri olan doğalgaz, elektrik, telefon, su, ulaşım ve temel gıda maddelerine yüzde 60'lar düzeyinde zamlar yapılmıştır ve yapılmaya da devam edilmektedir. Diğer taraftan, pirince bir yılda yüzde 141, elektriğe yüzde 65, doğalgaza yüzde 82, otomatik fiyatlandırmaya geçen petrol ürünlerine yüzde 40'lara varan zamlar konunun kaygı verici bir düzeye ulaştığını gösteren birkaç örnektir" diye konuştu.

Toplumun büyük bir bölümünü oluşturan çalışanların, mutsuz, kaygılı, karamsar ve daha da önemlisi umutsuz hale getirildiğini ileri süren Kütük, şunları kaydetti:
"Gelecek güvencesi olmayan ve yoksulluğa mahkum edilen vatandaşlara gıda paketleri, battaniye, kömür, para, yeşil kart dağıtılarak sosyal devletin yerine, sadaka kültürü egemen hale getirilmiş ve yoksul insanlarımızın siyasi iradeleri satın alınmaya çalışılmıştır. Bu uygulamanın önümüzdeki yerel seçimlere doğru artarak devam edecek olması kaygılarımızı daha da artırmaktadır."

İHA
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2008 Çarşamba 18:52:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?