3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Biyodizel Tesisi atıl bekliyor

Adana'da Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ÇUKOBİRLİK) tarafından 1.5 yıl önce kurulan Türkiye'nin en modern biyodizel fabrikası, ruhsat alınamadığı için atıl hale geldi.

ÇUKOBİRLİK Genel Müdürü Fevzi Kılıç, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en modern biyodizel fabrikasını kurmalarına ve deneme üretimden başarılı sonuçlar almalarına rağmen tesisi üretime geçiremediklerini söyledi.

Tesisi aktif duruma geçirmek için bürokratik engelleri aşamadıklarını belirten Kılıç, "Yerel belediyelerdeki bürokratik engelleri aşamadık. 1.5 yıldır ruhsat için bekliyoruz. Ruhsat sorununu çözdüğümüz taktirde mevcut yasa çerçevesinde üretime başlayabileceğiz. Amaç, üretici ortağımıza destek sunmak" dedi.

Kılıç, yağlı tohumlarda üretimin artırılması ve yağlı tohumların teşvik edilmesi yolunda çeşitli girişimlerde bulunduklarına dikkat çekerek, şunları söyledi:
"Yeni bir ürün yerleştirmeye çalışıyoruz. Biyodizele en uygun bitki olan kanola üretimini teşvik ediyoruz. Dağıttığımız kanola tohumları ile 20 bin dönüm alana kanola ekimi yapılmasını sağladık. Halen de kanola ekim alanlarının artması için öncülük ediyoruz. Amacımız, artan üretim maliyetlerine karşın tarımsal üretim boyunca kullanılan yakıtı çiftçilerimize daha ucuza temin etmek ve onları rahatlatmak. Bu amaçla, 25 mühendisimizi bu konuda eğittik, 12 vilayette çiftçilerimize ürünün faydalarını anlattık, alım garantisi verdik. 30 bin ton kanola ithal ettik. İki tane yağ fabrikamızda işliyoruz. Dolayısıyla ürünü yağ ve küspe sanayine kabul ettirdik. Ekme ve biçme makinesi ithal ettik. Türkiye'nin en modern biyodizel fabrikasını kurduk. Merkez Yağ Fabrikası'nın bitişiğine inşa ettiğimiz biyodizel tesisini tamamlamamıza ve deneme üretiminden başarılı sonuçlar almamıza karşın, yerel belediyelerdeki bürokratik engelleri aşamadık. 1.5 yıldır ruhsat için bekliyoruz. Bu sorunu çözdüğümüz taktirde tesisi üretime geçirebilecek, mevcut yasa çerçevesinde üretim yapabileceğiz. Mevcut yasa karlı kılmıyor ama buradaki asıl amaç üretici ortağımıza destek kapısı sunmuş olmak."

Kılıç, diğer taraftan yasal mevzuat konusunda da sıkıntı olduğunu, sorunun çözümüne yönelik girişimlerde bulunduklarını vurgulayarak, "Ektiğinden çiftçinin, işlediğinden sanayicinin kazanacağı ve tesislerde binlerce kişiye istihdam olanağının sağlanacağı bu yatırımlar milli ekonomiye kazandırılmalı. Yüzde 100 yerli hammadde kullanılarak gerçekleştirilen biyodizel üretiminin ÖTV'den muaf tutulmasını ve ithal yağılı tohumdan elde edilen biyodizelden de kısmi ÖTV alınması yönünde öneride bulunduk.

Önerilerimiz dikkate alındı. Ancak, henüz somut bir adım atılmadı. Doğru planlama yapıldığı takdirde biyodizel ve bitkisel yağ sanayi için gerekli olan yağlı tohumlar üretiminde beklenen artış sağlanacak, her yıl artan ithalat önlenmiş olacak, biyodizel hem kırsal kalkınmaya hem de ülke ekonomisine fayda sağlayabilecektir" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2008 Çarşamba 11:31:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?