4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Böbrek hastalarına oruç uyarısı

Ramazan'da oruç tutacak olan böbrek hastalarının diyet ve ilaç uygulamalarının hekimlere danışarak gözden geçirmesi gerektiği belirtildi.

Ramazan'da hem aç kalma süresinin çok uzun hem de vücut için çok önemli olan tuz ve sıvı kaybının artacağına dikkat çeken uzmanlar, bu nedenle oruç tutmak isteyen böbrek hastalarının mutlaka hekime danışmaları gerektiği uyarısında bulundu.

İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof.Dr. Cem Sungur, oruç tutmak isteyen böbrek hastalarına hayati tavsiyelerde bulunarak "Böbrek hastalarının oruç tutulmadığı dönemlerde uyması gereken diyet kısıtlamalarının Ramazan ayında yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Hastaların, iftardan sahura kadar olan sürede sık aralıklarla ve eksiklerini karşılayacak şekilde sıvı ve besin almaları gerekiyor. Bunu yaparken tüketilen sıvı ve besinlerin miktar ve çeşit olarak kaydedilmesi, sahurda aç karnına tartılarak vücut ağırlığının not edilmesi büyük önem taşıyor" dedi.

Böbrek hastaları için en tehlikeli uygulamalardan birinin de sadece akşam saatlerinde beslenip sahura kalkmadan oruca başlanması olduğunu anlatan Dr. Sungur, idrarla çok fazla tuz kaybedildiğinden ya da sıcak havada çok terlendiğinden böbrek hastalarının ciddi sağlık  sorunları yaşayabileceğine dikkat çekti.

TANSİYON HASTALARI İLAÇ KONUSUNU HEKİMİNE DANIŞMALI
Böbreklerinde aşırı tuz kaybı olan hastaların hekimlerine danışarak ve kontrollerini yaptırarak tuz açıklarını gidermeleri gerektiğini belirten Sungur, şunları söyledi: "Böbrek hastalarının hemen hepsinde yüksek kan basıncı bulunuyor. Ramazan boyunca daha uzun etkili tansiyon ilaçlarının kullanımı bir ölçüde yeterli kontrol sağlayabilir. Bununla birlikte sık aralıklarla tansiyon ilacı kullanan hastaların konuyu hekimlerine danışmaları gerekiyor. Bağışıklık sistemi bozukluklarına bağlı böbrek hastalıkları olan ve böbrek nakli yapılmış hastalarda da bazı ilaçların saatli olarak alınması önem taşıyor. İlaçların azaltılması veya dozlarının atlanması sonucunda böbrek hastalıkları alevlenebiliyor veya nakledilmiş olan böbrek redde uğrayabiliyor. Ramazan ayından önce bütün böbrek hastalarının ilaç uygulamalarını gözden geçirmeleri ve değişiklik konusunda mutlaka doktorlarına danışmaları gerekiyor."

iha
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2009 Pazar 10:26:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?