3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

BTC'de 500. tanker heyecanı

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'ndan yükleme yapılacak 500. tanker, Haziran ayında BTC Haydar Aliyev Deniz Terminali'nden uğurlanacak.

2 Haziran 2006 tarihinde petrol akışı başlayan BTC Ham Petrol Boru Hattı'nda yükleme kapasitesi, kısa sürede 1 milyon varile ulaştı. Bugün 1.2 milyon varillik kapasite için denemelere başlanırken, kapasitenin ileriki zamanlarda ilave çalışmalarla 1.6 milyon varile çıkarılması hedefleniyor.

İlk yükleme yapıldığından bu yana 483 tankerle farklı ülkelere 380 milyon varil ham petrol gönderilen BTC'de, bugünlerde 500. tankere ulaşmanın heyecanı yaşanıyor. Avrupa'dan Amerika'ya, Afrika'dan Uzak Doğu ülkelerine kadar çok geniş bir coğrafyaya ham petrol sevkıyatı yapılan BTC'deki Haydar Aliyev Deniz Terminali'nden 500. tanker Haziran ayı içerisinde uğurlanacak. BTC'de, 500. tanker için bir tören düzenlenmesinin planlandığı öğrenildi.

Hazar Denizi'nden çıkan petrolü Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye üzerinden geçen bin 776 kilometrelik boru hattıyla dünya piyasalarına ulaştıran BTC, Türkiye ekonomisine de önemli döviz girdisi sağlıyor. Boru hattı, yıl boyunca günde 1.2 milyon varil kapasiteyle çalışırsa, Türkiye bundan yılda 2 milyar dolar gelir elde edecek.

.
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2008 Çarşamba 11:11:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?