5
Mayıs
2024
Pazar
ADANA

Bu domates, topraksız yerde yetişti

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü topraksız ortamda domates yetiştirdi. Yaklaşık 1 dekar alanda gerçekleştirilen uygulamada başarılı sonuçlar alındı.

Saksılara bırakılan perlitler üzerinde geliştirilen fideler kapalı alanda bulunan arıların da yardımıyla döllenerek ilk ürünler alındı. Bitki yaprakları üzerinde yapılan analizlerin sonucuna göre gerekli olan bakır, çinko, fosfat gibi mikro elementlerin uygun dozajda enjekte edilerek büyütülüp olgunlaştığı domateslerin tamamen doğal olarak yetiştiği ve hormon bulunmadığı açıklandı.

ÇÜ, Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yıldız Daşgan, tamamen çevre dostu bir uygulama olarak nitelendirdiği projenin üreticilerden büyük rağbet gördüğünü ifade etti. Daşgan, "Projeyle, toprağa bağımlı üretim sona eriyor. Kayalık, tuzlu, kireçli veya toprağın bulunmadığı yerlerde kolaylıkla uygulanabilir. Açık alanda yapılan üretime nispeten sera ortamındaki bu uygulama ile 1.5-2 kat daha yüksek daha kalitede verim almak mümkün" dedi.

Türkiye’de halen yaklaşık 30 bin dönüm alanda seracılık yapıldığını, bu alanın ise ancak yüzde 1’in de topraksız üretim yapıldığını kaydeden Daşgan, "Proje, topraksız alanlar için büyük bir şans. Türk seracılık sektörünün, topraksız üretimle daha da büyüyeceğine inanıyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2005 Perşembe 11:08:46
Güncelleme :21 Nisan 2005 Perşembe 14:39:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sude IP: 81.215.180.xxx Tarih : 28.04.2005 14:41:19
bitane adanam ve muhtewşem insanları bu muheteşem artık ürünümüzü toprağa bağlımlı olmadanda yetiştirebileceğiz lütfen bu proje devam etsin çünkü güzel vatanımız ve insanlarımız hormonlu gıdaların tehditi altında ve tabi bilinçsiz kullanımları topraklarımızıda mahfetmekte .buna da bir çözüm bulunmasını içtenllikle diliyoruz artık birşey yiyemez olduk o frenkeştayn ürünleri bizlere yedirmiş insanlar dan kurtarın bizi sevgiler saygılar