3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Bu yıl 29 bin hektar alan tahrip oldu

Turkiye'de bu yil cikan bin 700 orman yangininda yaklasik 29 bin hektar alan tahrip olurken, yangin sondurme calismalari icin 60 milyon dolar harcandi. 

Adana Orman Bolge Mudurlugu'nun iftar yemegine katilan Orman Genel Mudur Yardimcisi Mustafa Kurtulmuslar, Turkiye'de bu yil cikan yanginlar ve zararlariyla ilgili olarak IHA muhabirine aciklamalarda bulundu. Turkiye genelinde cogu bolgede yangin sezonunun bittigini, ancak Dogu Akdeniz'de Ekim ayi sonuna kadar orman calisanlarinin herhangi bir yangina karsi kirmizi alarm durumunda olduklarini belirten Kurtulmuslar, "Temmuz ve Agustos ayindaki buyuk firtinayi atlattik. Bu sene ciddi olumsuzluklar oldu. 

Ancak bu konuda Adana Bolge Mudurlugu basarili. Gercekten bu olumsuz kosularda yanginlari zamaninda onlediler. Ama Turkiye'de yangin konusunda 15-20, belki 30 yilda bir bu tur olumsuzlar olabiliyor. Antalya, Mugla, Izmir, Mersin ve Canakkale'de ciddi boyutta yanginlar oldu" dedi. 

Gecen yil 11 bin hektar alanda zarara yol acan yanginin bu yil 3 kat artarak yaklasik 29 bin hektar ormanlik alani tahrip ettigini kaydeden Kurtulmuslar, soyle devam etti:
"Yangini etkileyen bircok faktor var. 35 yildir bu islerle ugrasiyorum. En az bin tane yanginda gorev almis birisi olarak soyluyorum. Bu seneki kadar olumsuzlugu meslek hayatimda yasamadim. Bu yil cok sicak ve kurak bir yaz gecirdik. Bu sene Turkiye genelinde bin 700 tane yangin cikti. Bu yanginlarin bin 690'i buyuk bir basariyla sonduruldu. Ama ozellikle 3-4'unde butun olumsuzluklar yan yana geldi. Ruzgar 80 kilometrenin, 60 kilometrenin uzerinde esince ne hava araclari ne yer araclari ruzgarin onunde yangina mudahale edemedi. Antalya'daki yanginda ciktigi noktada yol yoktu. 12 kilometre yangin serbest hareket ettikten sonra ancak yangina mudahale etme sansimiz oldu. O arada da yangin 4 kilometrelik bir cepheye yayilarak onundeki koyleri tehdit etmeye basladi. Bu nedenle artik orman yangini sondurme yerine koyu kurtarmaya yoneldik. Koylerin zamaninda bosaltilmasi icin uyari yapildi ancak bosaltilmadigi icin cok zor anlar yasandi." 

Ormanlarin cok degerli oldugunu, ormani cok onemsediklerini, dunya ulkelerine gore Turkiye'de az orman yangini ciksa bile yanan her agacin onemli oldugunu ifade eden Kurtulmuslar, onumuzdeki hafta yapacaklari bir toplantida yangina dayanikli bir orman kurma projesini hayata gecireceklerini soyledi. Yanginin rakamsal zararinin olculmesinin cok zor oldugunu ancak cikan yanginlarda masrafin 60 milyon dolar civarinda olduguna dikkat ceken Kurtulmuslar, sunlari soyledi:
"Yanan agaclarin cok buyuk parasal degeri var. Ancak bunlarin yani sira bir santimden kucuk calilar, agaclar, yapraklar ve otlar yaniyor. Yanan agaclari geri ekonomiye kazandiriyoruz. Biz her yil 50 bin hektar alani yanmasa bile yaslanan ormanin kaldirilmasiyla yerine genc orman olusturuyoruz. Yilda 50 bin hektari zaten kesiyorduk. Simdi 29 bin hektar orman alani yandi. Bu yil kesim yapilmadan bu alanlara agac dikilecek, bu yonde zarar yok. Zarar genc ormanlarda. Yeni diktigimiz, henuz kesim cagina gelmemis agaclarda. Burada 5-6 bin metrekup agac zarari var. Orman yanginlarinin zarari bu degil, asil zarar bizim orman yanginlarini sondurmek icin harcadigimiz masraftir. Bu da asagi yukari 60 milyon dolar civarinda. Bu senede yanan arac gereclerimiz var. Bunlarin yani sira yanan orman sahalarinin geri ormanlastirilmasina da 10 milyon YTL harciyoruz." 

Orman yanginlarinda evrensel ve fonksiyonel zararin da cok onemli olduguna isaret eden Kurtulmuslar, "Yangindan dolayi havaya salinan karbondioksit ve havanin oksijen dengesinin bozulmasindan dogan bir ekosistem bozulmasi meydana geliyor. Bunun tekrar duzelmesi icin 40-50 yila ihtiyac var. Boyle bir zarar var. Bu ekosistem bozuklugu icinde ortadan kaybolan mikro organizmadan tutun da su kaynaklarina verecegi zararlar, erozyondan dolayi toprak kaymalarinin zararini hesaplamak cok zor. Ama 60 milyon dolarin 2 bin katidir diye hesaplanirsaniz zararin cok vahim oldugu ortaya cikar" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2008 Pazar 13:06:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fatih erdemir IP: 81.213.91.xxx Tarih : 15.09.2008 02:26:27

her yıl yurdun birçok yerinde yangınlar ortaya çıkarak yeşil alanlarımız yok oluyo. bunun bi önlemş mutlaka olmalı, birileri aklını çalıştırmalı yoksa suç onların üzerine kalıyo. "yerleşim alanı yaratmak için kendileri yakıyo" diye birçok yerde duuydum, bende inanmaya başladım bu duruma,ama yapanlar kim onu da bulurlarsa daha iyi olacak