4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Buğday alım fiyatları memnun etmedi

Adana'da ziraat odaları buğday alım fiyatlarından memnun olmadı.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis, Karataş Ziraat Odası Başkanı Mustafa Yeşilyaprak ve Karaisalı Ziraat Odası Başkanı Mahmut Metin ile birlikte Seyhan Oteli'nde basın toplantısı düzenleyen Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, 2009-2010 dönemi buğday müdahale alım fiyatlarının üreticileri büyük hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.

Girmen, "Kamuoyunda tonu 500 TL olarak ilan edilen fiyatın bölgemizde üretilen buğday ile ilgisi yoktur. Bu rakam İç Anadolu'da üretilen kırmızı sert
buğdaylar için geçerlidir. Bölgemizde üretilen ürünler ağırlıklı olarak beyaz ve kırmızı yarı sert buğday grubuna girmekte olup bu cinsin ton fiyatı 475 TL'dir. Ancak bu yıl yetiştirilen ürünlerde gerek iklim koşullarından özellikle çeşitli hastalık ve zararlılardan kaynaklanan sebeplerden ciddi kalite kayıpları meydana gelmiştir" dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) alım baremlerinin 400 TL seviyelerine kadar düştüğüne dikkat çeken Girmen, şöyle konuştu:

"Geçen yıl bu tarihlerde 580-590 TL'ye satılan buğdayın artan üretim girdi maliyetlerine karşın fiyatlarında yüzde 30 ile yüzde 40 oranında düşmesi takdir edersiniz ki altından kalkılacak bir durum değildir. Fiyatların geçen yıla göre yüzde 35-40 oranında gerilemesinin dünya borsalarındaki hububat fiyatlarının gerilemesiyle bir anlamda bağlantısı olabilir. Ancak burada yapılması gereken, gerekiyorsa 475 TL'lik fiyatın dahi geri çekilerek verilecek prim miktarının 100-150 TL'ye çıkarılmasıdır. Ancak böyle bir uygulamayla buğday üreticisi nefes alabilir. Böyle bir uygulamaya gidilmemiştir."

"Dünyanın hiçbir ülkesinde Türkiye'deki tarımsal sektör şartları ile üretim yapacak ve üretimine devam edecek çiftçi yoktur" diyen Girmen, Türkiye'nin tükettiği ürünleri üretmek zorunda olduğunu sözlerine ekledi.

Karataş Ziraat Odası Başkanı Mustafa Yeşilyaprak, buğday fiyatlarıyla ilgili olarak kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini belirtti. Yeşilyaprak, "Bu şartlarda Çukurova'da ikinci ürün ekimi büyük oranda düşecektir. Çevre il ve ilçelerde çiftçi toprağını boş bırakacaktır. Geçen sene 600 TL olan buğday fiyatları bugün 400'TL'ye düştü. Geçen yıl 50 TL prim verdi. Bu yılda girdi maliyetleri yükselmesine rağmen yine 50 TL verildi" dedi.

Yeşilyaprak, hükümetin primleri yeniden gözden geçirmesi gerektiğini, prim miktarlarının 100-150 TL'ye yükselmesi gerektiğini kaydetti.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis ise, bu yıl buğdayda beklentilerinin 60 TL civarında olduğunu, hayal kırıklığı yaşadıklarını söyledi. "Karşılığı bu olmamalıydı" diyen Halis, "Geçmişte TMO'da 3E uygulanırdı. Erken açıklama, erken alım ve erken ödeme. Şimdi ise 3G'yi uyguluyorlar. Geç açıklama, geç alım ve geç ödeme. Çiftçinin elinde para yok. Çiftçinin şiddetle paraya ihtiyacı var. Maliyeti aşağı çeksinler başka bir şey istemiyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2009 Salı 13:33:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
adnansavrun IP: 88.232.84.xxx Tarih : 10.06.2009 13:48:21

geçen sene 600tl olan buğday bu sene 400tl oluyorsa bu üreticinin , alınteri döken insanların cebindeki paranın yarısının alınması demektir.insanların cebinden alınan bu paralar nereye gidiyor . geçen yıl dap (18-46] gübresi 2300 tl iken bu yıl 600tl ye satılmaktadır.biri çıksın lütfen bunu açıklasın.bu yılki fiat gübrenın gerçek fiatıdır.peki giden yıl cebimizden ne kadar para aldılar bunu siz  düşünün .yazık çok yazık...