4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Buğday rekoltesi artacak

Türkiye'nin 2008 yılında 16.5 milyon ton olan buğday üretiminin bu yıl yağışların etkisiyle 20 milyon tona yükselmesi bekleniyor.

2007 yılında kuraklık nedeniyle 15 milyon ton, 2008 yılında da 16.5 milyon ton buğday üretimi gerçekleştiren Türk çiftçisi, bu yıl havaların yağışlı geçmesinden dolayı rekoltede büyük artış bekliyor. Önceki yıl 2.5 milyon ton, geçen yıl da 1 milyon ton buğday ithalatı yapmak zorunda kalan Türkiye'nin buğday ihtiyacının 18 milyon ton olduğu belirtiliyor. Bu yıl rekoltenin 19-20 milyon ton civarında olmasının beklendiği ifade ediliyor. Buğday üretimindeki üretim fazlasının, makarna ve un sanayiinde kullanılacağı belirtiliyor.

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, geçen yıllarda Çukurova'da kuraklık nedeniyle çok fazla sıkıntı yaşanmadığını, asıl sıkıntının Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde yaşandığını söyledi. Rekoltede önemli düşüşler olduğunu belirten Tezcan, şöyle konuştu. "Son yağışlar asıl Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu'yu çok olumlu etkileyecek. 2007 ve 2008'de dekara 50 kilogram alan ya da hiç alamayan üreticilerimiz olmuştu bu bölgelerimizde. Tabii bölgemiz daha şanslı konumdaydı. Dolayısıyla bu son yağışlar bu bölgelerde buğday rekoltesini yüzde 100 olumlu etkileyecek."

ÇUKUROVA'DA EKİM ALANLARI ARTTI
Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen ise, Çukurova'da geçen yıla oranla buğday ekim alanlarının yüzde 20-25 oranında arttığını bildirdi. Girmen, 2008 yılında 2.5 milyon dönüm alana ekilen buğdayın ekim alanlarının yüksek oranda arttığını ifade ederek, "Geçen yıl üretici diğer ürünlerden para kazanamadığı için daha ucuz ve az emekle üretilen buğdaya yöneldi. Ayrıca, geçen yıl kuraklık nedeniyle borsada buğdayın çok para etmesi nedeniyle üretici bu yıl buğdaya yöneldi. Bu nedenle bu yıl Çukurova'da 4 milyon dönüm alana buğday ekildiğini tahmin ediyoruz" dedi.

Son günlerde yağmurun hububata çok önemli faydası olduğunu belirten Girmen, şunları söyledi: "Hububatta yağmura ihtiyaç duyuluyordu. Buğdaylar kardeşlenmesini tamamlayarak sapa kalktı. Nisan ayında beklenen yağmurların yağması da gerçekleşirse, bu sene verim kaliteli ve yüksek olur. Şu an her şey olumlu gidiyor. Bu mevsimlerde düşen yağmur Mart-Nisan ayında da düşerse yağmur çiftçinin yüzünü güldürür, rekolte yüksek olur."

SON 10 YILIN EN VERİMLİ SEZONU
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis de, yağmur bakımından son 10 yılın en verimli sezonunun geçirildiğini belirtirken, bu yıl ürünün önceki yıllara oranla daha gösterişli olduğunu ifade etti. Girdi fiyatlarındaki artıştan yakınan Halis, hükümetten, doğalgazda yapılan indirimin tarımsal faaliyette kullanılan gübre ve akaryakıtta da uygulanmasını beklediklerini söyledi.

Ürün desteklemelerinde yüzde 10 kesinti yapılması kararını da eleştiren Halis, sözlerini şöyle tamamladı: "Ürün bazında maliyet fiyatları bu kadar yükselmişken alınan yüzde 10'luk kesinti kararı, çiftçimize büyük zarar verecek. Ürün desteklemelerinin yükseltilmesini bekleyen çiftçimiz, bu kararla şoka uğramıştır."

iha
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2009 Salı 10:48:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?