2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Buğday ve karpuza dolu darbesi!

Adana'nın Karataş ilçesinde cumartesi günü 2 saat boyunca yağan şiddetli yağış ve dolu nedeniyle 36 bin dekar tarım arazisinin zarar gördüğü, hasat dönemindeki buğday ve karpuz tarlalarının ise yerle bir olduğu bildirildi.

Adana İl Tarım Müdür Vekili Ahmet Güneş, yaptığı açıklamada, Karataş ilçesinde metrekareye saatte 110 kilogram düşen yağmur ve dolu nedeniyle toplam 36 bin dekar alandaki tarım ürünlerinin tamamen zarar gördüğünü belirtti.

Yağışın, Karataş merkezde 19 bin 900 bin dekar, Küçük Karataş'ta 4 bin 400 bin dekar, Bahçe'de 9 bin dekar, Gölkaya'da 2 bin 700 dekar alanda etkili olduğunu kaydeden Güneş, "Ürün çeşidi olarak buğday, pamuk, karpuz, domates, salatalık, karışık meyvelik alan hasar gördü. Tespitlerimize göre hasar oranı yüzde 50'den başlayıp yüzde 90'a kadar devam etmektedir" dedi.

Dolunun özellikle, buğday başaklarını ve örtü altındaki karpuzu parçaladığını belirten Güneş, destekleme sistemi değiştiği için üreticiye ödeme yapılmayacağını ancak hasar tespitini bakanlığa bildirdiklerini kaydetti.

Karataş Ziraat Odası Başkanı Mustafa Yeşilyaprak ise, yağmur ve dolunun çiftçiyi perişan ettiğini özellikle hasat dönemi yaklaşılan buğday ve karpuzu yüzde 100 etkilediğini bildirdi. Hükümetin önlem alması gerektiğini ve bu bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini isteyen Yeşilyaprak, "Buğdayda bile tek bir tane kalmamış. Karpuz tamamen bitti. Pamuk ve domates tamamen bitti. Tarlalarda ekili hiçbir şey kalmadı. Buğday yetişmişti karpuz toplanmak üzereydi. Pamuk ve domates yeni ekilmişti. Verim çok iyi görünüyordu. Beklentimiz çok yüksekti ama dolu vurdu. Pamuğu yeniden ekersin ama buğday ve karpuz tamamen bitti. Çiftçi kara kara ne yapacağını düşünüyor. Çiftçi kısacası perişan oldu."

 

.
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2008 Pazartesi 10:49:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?