3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Buğdayda hastalık uyarısı!

Adana'da başak vermeye başlayan buğday ekili tarlalarda sarı pas ve mantar (septoria) hastalıklarının görülmeye başlandığı belirtilerek, üreticiler uyarıldı.

Adana Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürlüğü yetkilileri, Adana'da bu yıl yaklaşık 3 milyon dekar arazide buğday ekildiğini tahmin ettiklerini bildirdiler.

Buğdayların başak vermeye başlaması ile birlikte sarı pas ve mantar hastalıklarının da görülmeye başlandığını, önlem alınmaması halinde verimde yüzde 50'lere varan ürün kaybı olabileceğini ifade eden yetkililer, şunları kaydettiler:

''Pas ve mantar hastalığına karşı en etkili yöntem sık ekim yapılmaması, yabancı ot mücadelesinin zamanında yapılması, fazla azotlu gübre verilmemesi ve hastalığa dayanıklı buğday çeşitlerinin ekilmesidir. Bu hastalıklara karşı üreticilerimiz dikkatli olmalıdır. Söz konusu hastalıklar rutubetli ortamları sever, o nedenle tarlaların sık sık kontrol edilmesi gerekir. Hastalığın yayılması bu dönemde engellenirse sorun büyük ölçüde ortadan kalkar. Hastalıklara karşı ilaçlı mücadele yapılmaması halinde buğdaylar erken sararır, ürünün pazar kalitesi azalır. Bu da ürün fiyatlarını düşürür. Kritik dönemde çiftçilerimiz tarlalarını sık sık kontrol etsinler. İlaçlama gerektiren durumlarda il ve ilçe tarım müdürlüklerine de başvurarak gerekli önlemleri alsınlar.''

Zaman
Yayın Tarihi : 13 Mart 2008 Perşembe 17:02:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?