4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Buğdayda rekor rekolte beklentisi

Türkiye genelinde bu yıl her mevsim düzenli olarak yağan yağmur nedeniyle geçen yıl 18 milyon ton civarında olan buğday üretiminin bu yıl 20 milyon ton civarında olmasının beklendiği bildirildi.

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, Türkiye genelinde geçen yıl 12.5 milyon hektar alana buğday ekildiğini bu yıl ise bu oranın yüzde 30 varan artışlar gösterdiğini söyledi.

Girmen, geçen yıl Güneydoğu ve İç Anadolu Bölgelerinde kuraklık nedeniyle buğdayda sıkıntı yaşanırken, Çukurova'da sıkıntı yaşanmadığını belirterek, "Türkiye genelinde bu yıl her mevsim düzenli olarak yağmur yağdı. Asıl sıkıntı çeken Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu'yu çok olumlu etkileyecek. 2007 ve 2008'de dekara 40 kilogram alan ya da hiç alamayan üreticilerimiz olmuştu bu bölgelerimizde. Tabi bölgemiz daha şanslı konumdaydı. Dolayısıyla bu son yağışlar bu bölgelerde buğday rekoltesini yüzde 100 olumlu etkileyecek. Ancak Mayıs ayının başlarında yağan yağmurla birlikte esen şiddetli rüzgar buğdayın yatmasına neden oldu. Bu nedenle ufak çaplı zararlar oluşabilir" dedi.

Geçen yıl buğdayın kilogramının 60 kuruştan satılması ve çiftçiye para kazandırmasından dolayı üreticinin hem Çukurova'da hem de Türkiye genelinde buğdaya yöneldiğine dikkat çeken Girmen şunları kaydetti:

"2008 yılında Türkiye genelinde 12.5 milyon hektara buğday ekilerek 18 milyon ton civarında ürün elde edilirken bu yıl ekim alanları yüzde 30 civarında arttı. Buna bağlı olarak 20 milyon ton civarında ürün elde edilmesi bekleniyor. Çukurova'da da 2008 yılında 2.5 milyon dönüm alana ekilen buğdayın ekim alanları bu yıl yüzde 30 civarında arttı. Geçen yıl 1 milyon 200 bin ton rekolte elde edilirken bu yıl 1.5 milyon ton seviyesinde rekolte beklentisi var. Bunda hem ekim alanlarının artması hem de düzenli yağan yağmurun büyük bir etkisi var."

Girmen, son günlerdeki yağışın da etkisi ile olgunlaşmaya başlayan başakların çok iyi durumda olduğunu belirterek, geçen yıl 500 kilogram civarında olan dekara alınan verimin 600 kilogramın üzerine çıkmasını beklediklerini bildirdi. Girmen, yağışların uzun süreli olmasından dolayı bazı bölgelerde ise hastalıklara karşı ilaçlama yapılamadığını bunun buğdayı kalite bakımdan etkileneceğini vurgulayarak, ilaçlama yasağının tekrar gözden geçirilmesi ve acil durumlarda izin verilmesi gerektiğini kaydetti.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis ise Türkiye ve Çukurova'nın son 10 yılın en verimli dönemini yaşadığını ancak son günlerde saatte 70 kilometreye varan hızla esen rüzgarın buğdaya zarar verebileceğini söyledi.

Halis, Çukurova'nın kuraklık sorunu olmadığını ancak Türkiye genelinde geçen yıl sorun yaşandığını hatırlatarak, "Bu yıl üreticiler için verim yılı olacak. 2007 yılında kuraklık nedeniyle 15 milyon ton, 2008 yılında 16.5 milyon ton olan buğday üretiminin bu yıl yağışların etkisiyle 20 milyon tona yükselmesi bekleniyor. Önceki yıl 2.5 milyon ton, geçen yıl da 1 milyon ton buğday ithalatı yapmak zorunda kalan Türkiye'nin buğday ihtiyacının 18 milyon ton olduğu belirtiliyor. Bu yıl rekoltenin 19-20 milyon ton civarında olmasının bekleniyor. Bu nedenle buğday ithalatı da olmaz diye düşünüyoruz" dedi.

Çukurova buğdayının Türkiye'nin en erkenci buğdayı olduğunu anlatan Halis, Mayıs ayı sonunda hasadı başlayacak olan buğdayı tam tane dönemine girdiğini, bu zamana kadar devam eden olumlu hava şartlarının bundan sonra olumsuz gitme durumunda rekolteyi etkileyebileceğini ifade etti.

Özellikle son günlerde çıkan şiddetli rüzgarın buğdayı yatırdığını, tekrar kalkmaması durumunda, hasat zamanında biçerdöver tarafından biçilemeyerek verim kaybına uğrayacağını anlatan Halis, çiftçinin son günlerde endişeli bir bekleyiş içine girdiğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2009 Perşembe 10:53:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?