29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Burnunu düzeltecekti fakat mezara gitti

Astım hastası Ülkü Çalıcıoğlu'na narkoz verilince kalbi durdu. Nefes borusu yerine yemek borusu kesildi. 13 ayda 9 kez ameliyat geçirdi. 80 kilo olarak girdiği hastaneden 9,5 ay sonra 40 kilo çıkan genç kadın hayata veda etti. 

"Eşimin burnunu düzelteceklerdi 9 ameliyat sonra mezara gitti ..."

Yavuz Selim Çalıcıoğlu, eşinin ölümünden sorumlu tuttuğu şahıslar hakkında suç duyurusunda bulundu. Savcılık, suçlanan doktorlarla ilgili soruşturma başlattı. 

Adana'da, geçmişi bir yıl öncesine dayanan ve sonu ölümle biten inanılmaz bir sağlık skandalı yaşandı. Nefes darlığı şikayeti ile Adana Numune Araştırma ve Eğitim Hastanesi'ne kaldırılan astım hastası Ülkü Çalıcıoğlu (39) ihmaller zinciri sonrası 13 ayda 9 kez ameliyat geçirdi. 26 gün yoğun bakım, 35 saat narkoz ve 3 ay ses kısıklığı yaşadı, 5 ay süreyle ağızdan gıda alamadı. Vücudundan 4 kg iltihap çıkartıldı. 9,5 ay yattığı hastaneden 80 kilo girip 40 kilo olarak çıkan Ülkü Çalıcıoğlu, geride gözü yaşlı iki çocuk ve bir eş bırakarak hayata veda etti. Çalıcıoğlu'nun acıklı hikayesi ise burnunda kemik eğriliği tespit edilmesinden sonra başladı. Ameliyata alınan genç kadına, astım hastası olduğu göz ardı edilerek narkoz verildi. Ameliyat sırasında kalbi durunca solunum yolunun açılması için entübe hortumu takıldı. Ancak, hortum nefes borusu yerine yanlışlıkla yemek borusuna takıldı. Hastanın yemek borusunda yırtılmalar meydana gelirken yarım saatlik burun kemiği ameliyatı üç saat sonunda operasyon yapılmadan bitirildi. Kulak burun boğaz (KBB) servisinde bir gün, göğüs hastalıkları servisinde de iki gün yatırılan Ülkü Çalıcıoğlu, yalnız sıvı gıdalarla beslenmesi istenerek taburcu edildi.

Sıvı gıdalar, delinen yemek borusundan iç organlarına sızınca iltihaplanma başladı. Sancıları artan Çalıcıoğlu, tekrar hastaneye kaldırıldı. Hastanın yemek ve soluk borusu arasında doğuştan bir açıklık olduğu söylenerek evine gönderildi. Rahatsızlığı artan Çalıcıoğlu'nun eşi Yavuz Selim Çalıcıoğlu, bu defa Yüreğir Başkent Hastanesi'ne sevk istedi.

Başkent Hastanesi'ne kaldırılan Ülkü Çalıcıoğlu, yoğun bakım servisine yatırıldı. Hastanın doktor hatası yüzünden yemek borusunun yırtıldığı, bu yüzden aldığı gıdaların göğüs boşluğuna inerek iltihaplanmaya sebep olduğu kaydedildi. Yaşama şansının çok az olduğu söylenen Ülkü Çalıcıoğlu, bir kez daha ameliyat masasına yattı. 9 saat süren ameliyatta hastadan 4 litre iltihap çıkarıldı. Tedavisi devam eden Çalıcıoğlu, bu arada bir kez daha ameliyat geçirdi. Hastanın akciğer zarı soyuldu, sırt kaburgaları alındı. Yemek borusuna sonda, ince bağırsağa da beslenme hortumu açıldı.

Ülkü Çalıcıoğlu'nun başına gelenler bununla da kalmadı. Bir hafta sonra yemek borusuna takılan sondanın küçük olması sebebiyle akciğerde tükürük kaçağı tespit edildi, ameliyatla daha büyük bir sonda takıldı. Ancak yemek borusundaki delik kapanmayınca bir ameliyat daha yapıldı. Hastanın akciğerindeki enfeksiyon ve kanama artınca 7 saatlik bir operasyon daha gerçekleştirildi. Hastaya, kalın bağırsaktan yeni bir yemek borusu yapılınca, 5 ay sonra ilk kez ağızdan beslenebildi.

Bir süre sonra taburcu edilen Ülkü Çalıcıoğlu, akciğerindeki kanama sebebiyle bir daha ameliyata alındı. Toplam 13 ay boyunca 9 ameliyat geçiren, 26 gün yoğun bakımda kalan Çalıcıoğlu, 5 ay ağızdan gıda alamadı. 8 ay boyunca her gün akciğer röntgeni çekildi. 80 kilo olarak girdiği hastaneden 40 kilo olarak çıkan ve 9,5 ay hastanede yatan Ülkü Çalıcıoğlu, yaşanan ihmaller zincirinin sonunda hayata veda etti.

Çalıcıoğlu ailesi, şimdi bu hataların hesabını sormak için Adana Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Savcılık, Çalıcıoğlu'nun ölümünde ihmali bulunan doktorlar hakkında soruşturma açtı. Çalıcıoğlu ailesinin şikayet ettiği doktorlardan anestezi uzmanı Dr. Ümmühan H. gerekli yerlere bilgi verdiğini, açıklama yapmayacağını söyledi. Hastayı burnundan ameliyat etmek için masaya yatıran; ancak ameliyat edemeyen KBB Uzmanı Dr. Şahin B. ise, "Hasta ameliyata alındı; ancak ben verilen narkoz nedeniyle ameliyat edemedim. Daha sonra ameliyattan vazgeçildi." ifadelerini kullandı. Başkent Hastanesi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yard. Doç. Dr. Turgut Noyan ise, hastanın kendilerine yemek borusu yırtılmış halde geldiğini kaydederek, yanlışlıkla nefes borusu yerine yemek borusundan hortum takıldığını aktardı. Noyan, "Biz iyileşmesi için mücadele ettik; ancak hastamızı kaybettik." demekle yetindi.


Ömer Sarı/zaman
Yayın Tarihi : 13 Mart 2007 Salı 12:59:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?