4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Büyükelçi Jassal'dan Vali Atış'a ziyaret

Hindistan'ın Ankara Büyükelçisi Ramider Singh Jassal, Hindistan'ın gelecek 2 yılda altyapıya 5 milyar dolar yatırım hedeflediğini belirterek, "Türkiye'nin altyapıda dünyaca ünü bulunmakta. Bizde yatırımcıları Hindistan'a davet ederek faydalanmak istiyoruz" dedi.

Bir dizi temasta bulunmak üzere Adana'ya gelen Jassal, Vali İlhan Atış'ı makamında geleneksel Hindistan şapkası olan "Safa" ile ziyaret etti.  Jassal ziyaret sırasında yaptığı konuşmada, Hindistan ile Türkiye'nin çok yakın ve dost bir ülke olduğunu söyledi.

Adana'dan önce Türkiye'nin birçok ilini gezdiğini belirten Jassal, "Türkiye'nin çoğu ili Hindistan gibi. Türkiye laik demokratik genç bir ülke. Türkiye çok kültürlü ve çok dinli bir ülke. Türkiye bize biz Türkiye'ye çok benziyoruz. Şuan kendimi Hindistan'da gibi hissediyorum. İnanıyorum gelecekte Türkiye-Hindistan arasındaki ilişkiler daha da iyiye gidecek" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Asya hassasiyeti sayesinde Hindistan'a olan ilginin daha da arttığını vurgulayan Jassal, Erdoğan'ın ziyaretinden çok mutlu olduklarını, en kısa sürede Cumhurbaşkanı Gül'ün de Hindistan'ı ziyaret etmesini beklediklerini kaydetti.

Jassal, Hindistan ekonomisinin de dünyada yaşanan küresel mali krizden etkilendiğine dikkat çekerek, "Hindistan arka arkaya 4 yıl yüzde 9 büyümeyi yakaladı. Ancak bu yıl büyüme krizden dolayı yüzde 7'de kaldı. Biz ekonomimizi ihracat yerine iç piyasadan sağlıyoruz. Bundan sonra altyapı ve enerji güvenliği konularına önem vereceğiz. Bu yönde planlarımız var" diye konuştu.

Gelecek 2 yılda altyapıya 5 milyar dolar yatırım yapmayı hedeflediklerini kaydeden Jassal, "Türkiye'nin altyapı konusunda dünyaca ünlü olduğunu çok iyi biliyoruz. Ülke olarak altyapı yatırımlarında Türk yatırımcıları ülkemize bekleriz. Onların bu dünyaca ünlü tecrübelerinden yararlanmak isteriz" diye konuştu.

Vali Atış ise yaptığı konuşmada, kendi öğrenim döneminde okullarda Hindistan'ın çok olumlu anlatıldığını belirterek, "Öğrencilik yıllarımızda Hindistan'ı çok sevdik. Özellikle Hindistan'ın ve tüm dünyaya mal olmuş lider Mahatma Gandhi'yi çok seviyor ve taktir ediyoruz" dedi.

Atış, Hindistan'ın şimdiki kalkınma hızıyla Asya'nın ve dünyanın yıldız ülkesi olacağının altını çizerek şöyle devam etti:  "Gelecekte dünyada siyasetin ve ekonominin merkezi Asya'ya kayacağını düşünüyorum. Bu nedenle Hindistan çok önemli bir ülkedir. Ancak Pakistan ile olan ilişkiler, tam bir barışın sağlanamaması bizi üzüyor. Ama son günlerde atılan adımlar çok sevindirici."
Atış, Türkiye'nin ve Hindistan'ın rejimlerinin genç olduğunu ancak çok köklü bir geçmişlerinin olduğunu, Türkiye'de yaşayanın Hindistan'da, Hindistan'da yaşayanın Türkiye'de yaşamasının çok kolay olduğunu vurguladı. Türkiye'nin ve Hindistan'ın geleceğin kutup yıldızı ülkeleri olacağını söyleyen Atış, şunları kaydetti:  "Adana, 2006 yılında Avrupa tarafından yatırıma uygun en iyi il seçildi. Dost ülke olarak sizde ilimize yatırım yapabilirsiniz. İlimiz sınırları içerisinde BTC Ham Petrol Boru Hattı limanı bulunmakta. Bu limanın Kızıldeniz üzerinden Hindistan'a ulaşması hedeflenmektedir. BTC'de 50 milyon ton yıl petrol akmaktadır. İleride bunun 80 milyon ton yıl olması hedeflenmektedir."
Vali Atış, Jassal'a Adana'nın tatlılarını hediye ederken, Jassal ise Vali Atış'a Hindistan'ı anlatan bir kitap hediye etti.

Jassal, ziyaret sonunda valilik anı defterini imzaladı.

iha
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2009 Pazartesi 18:23:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?