2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Çadır turizmi 'mahkemelik' oldu

Adana'nın Yumurtalık ilçesine bağlı Zentinbeli beldesi Belediye Başkanı hakkında, Maliyeden kiralayarak çadır turizmine açtığı sahil şeridini işgal ettiği gerekçesiyle 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.



Zeytinbeli Belediye Başkanı Beytullah Kıllı, hizmet sahası yakınında Yumurtalık sahilinde bulunan 10 dekar hazineye ait kıyı şeridini çevre il ve ilçelerden gelen vatandaşların tatil yapmaları için çadır turizmine açınca mahkemelik oldu.

Görev yaptığı geçen 4 yıllık sürede, yaz aylarında ''işgal yasağını ihlal ettiğinin farkında olmadan'' aynı sahil şeridini düzenleyerek su ve elektrik hattı çekip, çadır kuran tatilcilerden günlük ücret alan Belediye Başkanı Kıllı, bu yaz sezonunda da da aynı yöntemle gelir elde etmeyi beklerken Milli Emlak tarafından mahkemeye verildi.

Hakkında ''kıyı şeridini işgal ettiği'' iddiasıyla dava açılan Kıllı, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle Yumurtalık Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanmaya başlandı.

Kıllı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hakkında dava açıldığını öğrendiği anda şaşkına döndüğünü, ancak konuyla ilgili araştırma yapınca hukuka aykırı hareket ettiğini anladığını söyledi.

Herkesin kanunlara uymak zorunda olduğunu belirten Kıllı, ''prosedürü bilmediğim için suç işlemişim ve Milli Emlak tarafından hakkımda dava açılmış. 6 Ağustos tarihinde de mahkeme heyeti işgale konu olan yerde keşif yapacak. Yargılama sonunda mahkumiyet kararı alabilirim. Verilecek ceza belki ertelenebilir ama yargılamaya ilişkin yorum yapmak doğru olmaz'' dedi.

Kıllı, yaşadığı olayla ilgili inceleme yaparken çevredeki bazı belde belediye başkanları ve muhtarların da çeşitli tarihlerde haklarında benzer davalar açıldığını öğrendiğini bildirdi.

Ancak işlenen suçun, dar gelirli vatandaşların tatil yapmalarına olanak sağlayacak alanların altyapısını oluşturmak olduğunu belirten Kıllı, şöyle konuştu:

''Hukuka aykırı hareket ettiğimi bilseydim, göreve geldiğim ilk yıldan itibaren çadır turizmine açtığımız alanı kiralardım. 2007 yılı yaz sezonundaki işgale ilişkin dava açılınca bu yıl hemen Milli Emlaktan sezonluk kira sözleşmesi yapıp 4 bin 550 YTL bedeli Maliyeye yatırdım. Tek tesellim daha önceki yılları kapsayan bir durum söz konusu olmaması.''

-YAKLAŞIK 50 YILDIR ÇADIR TURİZMİ YAPILIYOR-

Kıllı, Tuzla ve Yumurtalık arasındaki sahillerde, Türkiye'nin diğer bazı sahillerinde olduğu gibi yaklaşık 50 yıldır çadır turizmi yapıldığını söyledi.

Çadır turizminin, vatandaşlara ucuz tatil imkanı sağladığı gibi, beldede yaşayanları da mutlu ettiği belirten Kıllı, ''sezon öncesi çadır alanının yakınına fırın, berber ve lokanta gibi iş yerleri kuruluyor. Aynı zamanda belde içindeki bakkal dükkanı işletmecilerinin de işleri hayli yoğunlaşıyor. Her yıl bu mevsimde beldede bir canlılık ve hareket yaşanıyor'' dedi.

Kıllı, 10 dekar alanda 100 çadır yeri bulunduğunu, her sezon bin ve bin 500 kişi arasında tatilcinin geldiğini söyledi.

Kıyıya yakın çadır kuranlardan sezonluk 400, arkada sıradakilerden 350 YTL kira bedeli aldıklarını anlatan Kıllı, günübirlik ziyaretçilere belediyeye ait 30 çadırın 10 YTL'ye kiraya verildiğini ifade etti.

Her sezon tanıdık simaların tatile geldiğini belirten Kıllı, çevre temizliğinin belediye görevlileri tarafından günlük olarak yapıldığını kaydetti.

Zaman
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2008 Cumartesi 11:02:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?