29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Çadırda televizyon keyfi

Adana'da, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan pamuk toplamak için gelen ve çadırda yaşayan vatandaşlar, dizi izlemek için jeneratör alarak çadırlarında televizyon kurdu.

 
Pamuk yetişme döneminde memleketlerinden çoluk çocuk toplanarak Adana'ya göç eden aileler, geldikleri Çukurova'da tarlada yaşamak zorunda kalıyor. Günün ilk saatlerinden akşama kadar çalışan tarım işçileri, çadırdan kurdukları mahallelerde jeneratör sayesinde televizyon izleme imkanı buluyor. Son yıllarda birbiri ardına çekilen televizyon dizileri şehir varoşlarından, köylere kadar her kesimde geniş hayran kitlesi oluşturdu. Haftanın 7 günü onlarca televizyon kanalında art arda yayınlanan Yersiz Yurtsuz, Ezo Gelin, Beyaz Gelincik, Sıla, Acı Hayat, Binbir Gece gibi diziler çekim yapıldığı bölgeye, kültüre göre farklı hayranlar kazandı. Adana'nın Karataş ilçesine tarlalarda çalışmak için gelen mevsimlik işçiler de "varımız-yoğumuz" dedikleri dizi keyfinden mahrum kalmamak için televizyonlarını antenlerini kilometrelerce uzağa taşımış.

Taşıdıkları yerde elektrik olmamasına rağmen kısa sürede çözümü de bulan işçilerin günde 2 saat yaptığı televizyon keyfi akıllara 70'li yıllarda siyah beyaz ekranda günlük yapılan 3-4 saatlik yayınları getirdi. Çadırları ovaya kurduktan sonra buldukları en uzun sopanın ucuna televizyon antenlerini takan mevsimlik işçilerin televizyon keyfi akşam herkesin işi bitip çadırlara döndüğünde başlıyor. Sadece bir antenin 67 çadırdaki televizyonu çalıştırdığı çadır kentte dizi izlemek için herkesin aynı anda televizyon başında olması gerekiyor. Zira "çok yakıt tüketiyor" dedikleri jeneratör ancak 2 saat çalıştırılıyor.


Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinden Karataş bölgesine ailesiyle gelen Mehmet Coşkun, son dönemdeki siyasi gelişmelerden çok dizileri takip ettiklerini belirterek, "Hava kararıncaya kadar tarlada çalışıyoruz. Çadırlara geldiğimizde haber bültenleri geçmiş oluyor. Bir de sürekli jeneratör çalıştıramadığımız için siyasi haberleri takip edemiyoruz" dedi.

 
Çadır kentin kadınlarının çoğu okuma-yazma bilmemesine rağmen hangi dizinin hangi gün, saat kaçta başlayacağını, hatta yayınlanacak bölümünde ne tür gelişmelerin olacağını çok iyi biliyor. Kadınlar, bazı dizileri kendi yaşantılarına benzediği için seyrettiklerini belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2007 Salı 16:29:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
elif IP: 88.226.189.xxx Tarih : 26.06.2007 18:07:26
ARTIK BUNLARDA TARIH OLUYOR INSALLAH ! BU ISCILER GELMESIN ZATEN ! MAKINALI TARIMA GECILIYOR TUM CIFTCILERIMIZINDE GECMESINI ISTERIM !