11
Mayıs
2025
Pazar
ADANA

Çalık enerji inşaatı başlıyor

ÇALIK ENERJİ İNŞAATI NİSAN'DA BAŞLIYOR

Çalık Enerji Bölge Temsilcisi Avukat Fatih Kocaispir, şirketin Yumurtalık ilçesine yapacağı rafineri yatırımı inşaatıyla ilgili hafriyat çalışmasına önümüzdeki yılın Nisan ayı ortasında başlanacağını ve 5 bin kişinin istihdam edileceğini söyledi.

Çalık Enerji Bölge Temsilcisi Avukat Fatih Kocaispir, konuk olarak katıldığı Anadolu Genç İşadamları Derneği (AGİAD) Yönetim Kurulu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, rafineri yatırımında çok önemli safhaların geride kaldığını belirterek, önümüzdeki yılın Nisan ayı ortasında inşaatla ilgili hafriyat çalışmasının başlayacağını vurguladı. Rafinerinin, iç pazar ihtiyaçlarını karşılarken Suriye, Lübnan, Libya ve Irak başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerine ihracat yapacak yatırımı içerdiğini anlatan Kocaispir,

"5 bin kişinin çalışacağı bir şantiye kurulacak. Mühendisliğin her dalının görev üstleneceği yatırım, bölgenin sanayi yapısını değiştirecek. Elbette bu yatırımla istihdam, büyüme hız kazanacak ancak işin önemli boyutu bölgemizde tekno-kültür oluşacak" dedi.

Böylesi bir yatırımda ÇED raporundan EPDK lisans iznine, müzeyle kazı çalışmalarından imar düzenlemelerine onlarca uzun soluklu safhanın katedildiğini anlatan Kocaispir, "Yatırım büyüklüğü göz önüne alındığında bu aşamaya gelinmesini önemli başarı olarak değerlendirmek gerek. Enerji yatırımlarının ülkelerarası ilişkilerden siyasete, çevresel faktörlerden sosyolojiye hemen her konuyla ilintili olduğunu biliyoruz. Grubumuz Türkiye'nin gurunu olacak bu yatırıma odaklanmış durumda. Adana ve çevresinin bu

yatırımdan en yüksek düzeyde yararlanması için AGİAD gibi sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğine de büyük önem veriyoruz. Bugün bunun için buradayım. İş dünyasını bilgilendirme, bilgi paylaşma etkinliklerimizi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

AGİAD Başkanı Ümit Onatça da iş dünyasının bölgedeki gelişmelere hazırlıklı olması gerektiğini söyledi. Ceyhan'da planlanan yatırımların 'ağır ilerlediği' görüşüne katılmadığını belirten Onatça, "Değil ülkemizin, bölgemizde dünyanın en büyük yatırımlarını konuşuyoruz. Prosedürleri yoğun bu yatırımların kısa sürede yol alamayacağını, hepimiz biliyoruz. 'Yatırımlar niye gecikiyor?' demek yerine süre 'İşletmemiz bu yatırım için ne üretebilir, bizler bu yatırımlara ne kadar hazırız?' sorusuna yanıt aramakla

geçirilmeli" şeklinde konuştu.

Önümüzdeki 5 yıl içerisinde, Akkuyu Nükleer Santrali'nden rafinerilere onlarca dev yatırımın bu bölgede yükseleceğini söyleyen Onatça, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Sanayici ve işadamlarımızın makine teçhizatını, altyapısını, finansal gücünü, yeni oluşacak duruma göre ayarlaması gerekiyor. Birçok firmamızın bu yatırımlardan iş alabilmesi için ortaklıklara, konsorsiyumlara ihtiyacı olacak."

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2010 Perşembe 10:04:01
Güncelleme :28 Ekim 2010 Perşembe 17:55:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?