2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Çam fıstığı kazandırıyor

Toplanmasından içinin alınmasına kadar büyük emek isteyen, katma değeri en yüksek orman ürünlerinden olan ve piyasada kilosu 100 YTL'ye kadar çıkan çam fıstığı, orman köylüsüne de önemli oranda istihdam sağlıyor.

Akdeniz'de 600 rakımdan düşük yerlerde yetişen fıstıkçamı ağaçlarının Adana Orman Bölge Müdürlüğünün Yumurtalık, Ceyhan, Kadirli ilçelerinde yürüttüğü Fıstıkçamı Eylem Planı çerçevesinde fidan sayısı, her yıl bin 60 hektar alanda artıyor.

Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, tatlı, pasta ve yemeklerde kullanılan, ayrıca bronşit, verem ve akciğer hastalıklarına iyi geldiğine inanılan çam fıstığının, son yıllarda yapılan çalışmalarla üretim alanlarının artırıldığı ve ülke ekonomisine önemli girdi sağlandığını söyledi. 

Yumurtalık ilçesinde Akyatan Kumul Ağaçlandırma Sahası içerisinde, Kıbrıs Akasyaları'nın ömrünü tamamlamasıyla, var olan fıstıkçamı alanlarına 2006'da 40 bin, geçen yıl 60 bin adet fıstıkçamı fidanı dikiminin gerçekleştirildiğini belirten Yılmaz, 2006-2010 yıllarını kapsayan Fıstıkçamı Eylem Planı çerçevesinde, hızla yeni fidanlıkların oluşturulduğunu bildirdi.

Yılmaz, çam fıstığı üretiminin son derce zahmetli olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu: “Fıstık çamı ağaçları 7-9 yaşlarından itibaren meyve tabir edilen kozalak vermeye başlar. Kozalaklar 10-15 yaşlarından itibaren toplanacak duruma gelirler. Kozalaklar gelişmelerini 3 yılda tamamlarlar. Bir kozalaktan ise sadece 65 gram kabuklu fıstık elde edilir. Adana Orman Bölge Müdürlüğü olarak 2004'te 88 ton olan rekoltemiz 387 tona ulaştı. Yumurtalık yöresindeki İnnaplıhöyüğü ve Kapı köyünde yaklaşık 500 köylüye istihdam sağlanırken, bu köylüler yılda ise 270 bin YTL civarında gelir elde ediyor. Çam fıstığının müdürlüğümüze katkısı ise 40 bin YTL.”
Yılmaz, şu an için sadece Yumurtalık'ta ürün alınan fıstık çamlarına önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde Ceyhan, Kadirli ve Sarıçam ormanlık alanlarının da ekleneceğini ifade ederek, üretimin ise 5 kat artacağını kaydetti.

“20 ÜLKEYE İHRACAT”

Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde 1 milyon dönüm alanda fıstık çamı bulunduğunu anlatan Yılmaz, her yıl düzenli olarak 20 ülkeye çamfıstığı ihracatı gerçekleştirildiğini söyledi.

Türkiye'nin, 15 bin adet verimli fıstıkçamı ağacıyla Avrupa üretiminde ilk 3 arasında bulunduğunu belirten Yılmaz, “Fıstık, üretim aşamasında köylüyü kalkındırırken, ihracatla da ülke ekonomisine önemli girdi sağlıyor” dedi.

AA
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2008 Salı 12:42:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?