2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Çatalan suyu berberleri zorda bıraktı

Türkiye'nin en sıcak illeri arasında yer alan Adana'da berberler, Çatalan suyunun uygulanan sistem sayesinde buz gibi akması sonucu yılların alışkanlığını değiştirmek zorunda kaldı.

Berberler, son iki yıldır yaz aylarında musluklardan akan suyun buz dolabından çıkmış gibi soğuk olması nedeniyle müşterilerinin saçını yıkarken şofben kullanmak zorunda kalıyor.

Tepebağ Mahallesi'ndeki Ersan Erkek Kuaförü adlı iş yerinin sahibi Ersan Özerli, daha önce sıcak havada çeşmeden akan suyu olduğu gibi kullanarak tıraş olan müşterilerinin saçını yıkadıklarını, son iki yılda ise suyun soğuk akması nedeniyle şofben kullanmak zorunda kaldıklarını ifade etti.

Özerli, önceki yıllarda iki ayda bir tüp değiştirirken şimdi ayda bir tüp değiştirdiğini bunun da maliyetini arttırdığını dile getirdi. Müşterilerden Ahmet Oflaz da suyu musluktan rahatlıkla içtiklerini söyleyerek ancak, soğuk olması nedeniyle berberde tıraş olduktan sonra aynı suyla saçlarını yıkatamadığını anlattı.

Oflaz, havanın sıcak olması nedeniyle çok terlediklerini ve devamlı duşa girmek zorunda kaldıklarını belirterek, "Su tüketimimiz arttığı gibi şofben kullanımı nedeniyle elektrik tüketimimiz de artıyor. Bu da faturalarımıza yüksek oranlarda yansıyor" diye konuştu.

40 dereceye varan sıcaklıkta Çatalan Barajı'ndan gelen suyun musluklardan buz gibi akmasını ise sistemde yapılan değişiklik sağlıyor. Yeni uygulamaya geçmeden önce baraj gölünde 113 kotundan su veriliyordu. Yapılan çalışma sonucu iki çelik boruyla 35 metre daha derine inildi ve 88 kottan sistem beslenmeye başlandı.

Bunaltıcı sıcaklarda vatandaşın buzdolabına gerek kalmadan soğuk su içmesi için yapılan değişiklik, suyun diğer kullanım alanlarında da farklı sorunlar ortaya çıkarttı.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2008 Pazartesi 10:38:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?