3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

ÇETKODER' den kaza tespit tutanağı

Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER), araç sahiplerine ve sürücülere yurt genelinde ücretsiz trafik kaza tespit tutanağı dağıtıyor.

ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, yaptığı açıklamada, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliği çerçevesinde yalnız maddi hasarla sonuçlanan trafik kazalarında tarafların anlaşarak polis beklemeden kaza yerinden ayrılmalarını öngören kaza tespit tutanağı döneminin 1 Nisan 2008 tarihi itibariyle başladığını hatırlatarak, "Geçen süre zarfında görüyoruz ki, halen uygulama hakkında sürücüler ve araç sahipleri yeteri kadar bilgi sahibi değiller" dedi.

Kaza yapan sürücülerin yine trafik polisini aradıklarını ve gereksiz bir koşuşturmanın sürdüğünü ifade eden Göktaş, "Ortada ciddi bir zaman kaybı var. Hem trafik ekipleri açısından hem vatandaş açısından. Biz de kendi imkanlarımızla trafik kaza tespit tutanağı bastırıp, yurt genelinde tüm araç sahibi ve sürücülere ücretsiz olarak dağıtmaya başladık. Ayrıca tutanağı nasıl dolduracakları konusunda da bilgilendiriyoruz" diye konuştu.

Sürücü ve araç sahiplerinin kaza tespit tutanağını yanlarında taşıması gerektiğini belirten Göktaş, şunları söyledi:

"Araç sahipleri ya da sürücüler kaza halinde polisi beklemeden tutanağı tutup, kazaya karışan araçların fotoğrafını çekip, olay yerinden ayrılabilirler. Anlaşarak tuttukları tutanaktan sonra olay yerinden ayrılmış olan taraflar, meydana gelen zararın kendilerince doğrudan veya sigortaları tarafından karşılanacağını kabul etmiş sayılacaktır. Ayrıca, yazılı tespit yapmış olsun veya olmasınlar sonradan yetkililerden kaza tespit tutanağı düzenlenmesini isteyemeyeceklerdir. Tutanak tutulacak, fotoğraflar çekilecek ve gerisi sigorta şirketiyle çözümlenecek."

Trafik ekibi çağrılması gereken durumların farklı olduğuna dikkat çeken Göktaş, "Sürücü belgesiz motorlu araç kullanılıyorsa veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanılıyorsa, sürücüde yaş küçüklüğü varsa, sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa, kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına ait ise, kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelirse, trafik kazasında sadece üçüncü kişilere ait eşyalara zarar gelirse, kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası yok ise, trafik kazası ölüm veya yaralanma ile sonuçlanmışsa, o zaman resmi trafik ekibi çağrılmalı" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2008 Perşembe 11:27:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?